kto mi odpisze gdzie przebywal moj ojciec

• Autor wątku Autor wątku mlodamamadziecka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodamamadziecka

Użytkownik
Odpowiedzi
34
witam, mam problem poniewaz moj ojciec zmarl 3 lata temu, po czym mam teraz duzo komplikacji, ale kto mi wyda odpowiedz czy w danych latach moj ojciec przebywal w wiezieniu? do kogo mam sie zwrocic z ta prosba, sad mi odpisal ze nie wyda mi takiej informacji

A do czego Ci taka informacja w którym ZK przebywał ojciec?

gringo9 napisał:
A do czego Ci taka informacja w którym ZK przebywał ojciec?
No właśnie.
Zapewne trzeba by było wykazać interes prawny uzyskania takiej informacji.

poniewaz dostalam w spadku duzo dlugow, a jest opcja ze poprostu w czasie gdy ojciec siedzial w zakladzie to poczte odbierala jego konkubina i on nic nie wiedzial o dlugach (byly brane kredyty bez jego wiedzy, po znajomosci podpisywala konkubina) i jesli nie zostala doreczona do niego korespondencja to jest mozliwe ze po prostu nie bede musiala nic splacac, bo i tak ojca nie znalam jedynie co dostalam po nim to dlug....

nawet nie w ktorym, a wiem w ktorym konkretnym tylko w jakim okresie tam przebywal

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napiszę tak, jeżeli jest uzsadnione podejrzenie że długi ojca powstały w wyniku przestępstwa popełnionego przez konkubinę, to złóż zawiadomienie o przestępstwie, a policja zajmie się tą sprawą.
Po drugie, nie musisz dziedziczyć długów, przecież możesz odrzucić spadek.

nie dowiedziałam się teraz ale napewno po 6miesiacach gdzie już przyjęłam spadek.
TO gdzie moge napisać to pismo, do więziennictwa ale do kogo?

mlodamamadziecka napisał:
TO gdzie moge napisać to pismo, do więziennictwa ale do kogo?
Nie napisałem, że do więziennictwa.
ZbigTan napisał:
Jeżeli jest uzsadnione podejrzenie że długi ojca powstały w wyniku przestępstwa popełnionego przez konkubinę, to złóż zawiadomienie o przestępstwie, a policja zajmie się tą sprawą.

gdzie już przyjęłam spadek.
Dla ciebie liczy sie termin od kiedy sie dowiedziałas o smierci ojca, a nie od śmierci ojca. Rozumiesz?
Co do reszty - udawadnianie jakiejś "winy konkubiny" w przyjęciu pism upominających sie o długi to błędny trop. Za to możliwe, że długi sa już przedawnione.

Tak dlugo sa przedawnione bo z 2010r ostatnie pisma co po 5 latach to wygasa, prawnik moj mowil ze akurat w ty przypadku niby po 3 latach, ale nie tedy droga. ojca nie znalalm, nigdy nie poznalalm a o dlugach dowiedzialam sie 3 mies temu, od razu pozlam do radcy panstwowego, niby mi pomaga w tym, ale moze teraz inaczej zadam tutaj pytanie, bo ojciec ma 5 innych dzieci z inna kobieta, dzieci w chwili smierci nei byly pelnoletnie, w tej chwili 2 z nich oprocz mnie maja przeszlo 18 lat, czy jest mozliwe abym zalozyla sprawe sądowa, przejela jakos na siebie spadek i odrzucila go? cos mi tutaj wspominal ojca brat kiedys mial podobny przypadek z tym ze jego rodzice zmarli i dowiedzial sie po roku, wtedy zalozyl prywatnie sprawe, nie wiem czy od razu sie zrzekl tego spadku, czy udowodnil ze nie wiedzial o smierci, w kazym razie nie ma juz zadnego dlugu do splacenia, a mi nie za bardzo idzie zeby dzwonic wypytywac osoby ktryj nigdy nie widzialam i jak mam prbem to szukam rozwiazania u nich.

Widze,ze ci ciezko cos wytlumacxyc. Niepotrzebnie komplikujesz proste sprawy,i to w sposob niesamowity.

nic nie komplikuje, rozumie o co chodzi tak czy siak juz wychodzi prawie 3 lata. po porstu od razu napisalam bo z natury jestem roztrzepana.
a myslalam ze moze ktos sie orietuje jak calkowicie sie tego wyzbyc, moze prostrza droga, od razu wszystkiego a nie po kolei bede czekala az bedzie przychodzic bo prawdopodobnie jest tego duzo wiecej.

jak calkowicie sie tego wyzbyc
Sporządzić spis inwentarza, choćby prywatny wedle nowych przepisów. Jednak tu radzę skorzystać z fachowej pomocy w realu, bo to trzeba zrobić starannie. Wedle obecnych przepisów wyjdzie za taką pomoc dosłownie groszowa stawka umowna.

Rozumiem, że ojciec zostawił po sobie oprócz długów np. mieszkanie. Autorka wątku przyjęła spadek w całości, czyli również długi i teraz chciałaby, żeby zobowiązania ojca nie obciążały jej, natomiast ona otrzymałaby np. to mieszkanie.
@mlodamamodziecka, tak to wygląda ?

oprócz długów otrzymalam razem z mama bo nie mieli rozwodu i 5 przyszywanego rodzenstwa od stroy ojca, dzialke budowlaną, stoją fundamenty ale nie jest zamieszkały, mieszkają dzieci z matka nielegalnie w dobudówce (garażu) oraz pole ale to pod ugor idzie.

nie mialam jak napisac, chwilowy problem z internetem mialam

Powrót