Kto mnie ubezpiecza będąc na zwolnieniu lekarski?

• Autor wątku Autor wątku Żółwik2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ż

Żółwik2

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Podczas trwania zwolnienia lekarskiego rozwiązałem z pracodawcą umowę o pracę. Otrzymałem świadectwo pracy które przedstawiłem w ZUSie. Obecnie jestem kolejny miesiąc na zwolnieniu ale nie jestem już zatrudniony. Pieczątka w książeczce zdrowia jest od 2 tygodni nieaktualna. Do kogo należy się zgłosić po pieczątkę uprawniającą do korzystania bezpłatnej opieki zdrowotnej? Czy do Urzędu Pracy bo niejako jestem już bezrobotny?

Zasiłek chorobowy w dalszym ciągu będzie wypłacał ZUS, o ile nie zostanie Panu przyznany zasiłek dla bezrobotnych.
Natomiast ubezpieczenie zdrowotne wygasło z chwilą rozwiązania stosunku pracy.
Aby korzystać z bezpłatnej opieki lekarskiej powinna do ubezpieczenia zdrowotnego zgłosić (poprzez swój zakład pracy) Pana małżonka (o ile oczywiście takowa jest :).). Jeśli jest Pan kawalerem, to trzeba zarejestrować się w PUP jako osoba bezrobotna.

Osoba pobierająca zasiłek chorobowy ma prawo do świadczeń opieki zdrowotnej w tym okresie (nie musi być ubezpieczona).

(art. 67 ust. 6 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych)

Powrót