Kto moze mi pomoc, dzieci z Hiszpanem

• Autor wątku Autor wątku -gemelitos-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

-gemelitos-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem Polka i mieszkam na Balearach prawie 18 lat, rozwiodlam sie z moim partnerem w 2008 , mamy blizniaki, ktore obecnie maja prawie 4 latka, rozwod byl szybki z powodu maltretowania mnie. Mam wladze nad dziecmi, mnostwo papierow, jak kontrakt pracy w Polsce, moje maluchy sa zapisane do przedszkola jak wroca, mam mieszkanie, musze sie opiekowac moja mama w Polsce bo jest sama, tam mam rodzine i przyjaciol, tutaj nie mam pracy, jestem bezrobotna bo pracy nie ma, ojciec moich dzieci placi nam marne pieniadze.
Moje pytanie jest czy wystarczy mi adwokat od spraw rodzinnych czy musze szukac specjalisty ktory zna sie na miedzynarodowym prawie ze Sztrasburga aby moc wyjechac na stale do Polski. Czy mam jakakolwiek szanse wyjazdu do Polski na stale z moimi pociechami? Porsze o pomoc i dziekuje.

Czy dzieci posiadają Polski dowód lub paszport

Nie, nie maja ani polskiego dowodu ani paszportu, ale posiadaja obywatelstwo polskie

Witam.Ja miałam podobną sytuację,jeżeli posiadasz jakikolwiek wyrok sądu hiszpńskiego (la sentencia de juzgado) o maltretowaniu ciebie lub dzieci(violencia domestica o violencia de genero) ktory musi rowniez zawierac warunki co do opieki nad dziecmi(guarda y custodia) czy dzieci pozostaja wylacznie pod twoja opieka i czy ojciec ma prawo do widzen?w dodatku paszporty lub dowody dzieci mozesz wyjechac do swego kraju,tymbardziej ze nie pracujesz i brak ci srodkow na zycie,ja na podstawie owego wyroku wyrobilam 9miesiecznej corce paszport polski w konsulacie w madrycie(w jeden dzien!!! i bez kosztow) po czym poprostu opuscilam hiszpanie z dzieckiem.Oczywiscie ojciec mial ustalone kontakty z corka,poinformowalam o tym wyjezdzie swojego adwokata ktorego dostalam z urzedu oraz komisarza policji ktory mial nade mna kuratele.Dzs minal prawie rok od wyjazdu:)jestem z dzieckiem w pl,tatus na szczescie niewiele,protestowal,tymbardziej majac wyrok za znecanie sie.Wiec nie obawiaj sie,wez soba wszystkie dokumenty w razie potrzeby do sadu w pl,pakuj dzieci i wyjezdzaj,to najlepsza decyzja!!!Zycze powodzenia.

Do wyjazdu wystarcza hiszpanskie paszporty lub dowody dzieci,wez ze soba certyfikat urodzenia dzieci bo bedziesz musiala umiejscowic akty urodzenia w polskim urzedzie stanu cywilnego twojej miejscowosci,aby dzieci mogly miec polski odpowiednik aktu hiszpanskiego,i aby moc je zameldowac w polsce.Chetnie odpowiem na twoje pytania,jezeli masz jeszcze jakies watpliwosci:)

Witaj ciganucha.
To nie jest takie latwe jak myslisz, moj byly jest strazakiem, ma widzenia co drugi dzien, co druga noc je ma u siebie, potem odwozi do szkoly i kazda sobote od 10-ej rano do niedzieli 10-ej rano. Poza tym nie pozwoli mi wyjechac do Polski na stale, jest oczyszczony ze znecania sie na mnie (wina adwokata) i swiadkow moich, bo jego swiadkowie stali za nim sznuerem, poza tym jest klamca i lajdakiem. Na pewno sad mi nie pozwoli na powrot do Polski na stale, teraz nawet nie moge wyjechac na wakacje do Polski z dziecmi bo mi zakazal sad (bede sie odwolywac), sprzedalam dom i stwierdzil, ze z pieniedzmi uciekne i osiade w Polsce.

Jesteś Polką, no i chyba masz prawo wrócić do swojego kraju! tym bardziej, że piszesz, że nie masz pracy.
Wydaje mi się, że musisz koniecznie się odwołać od dziwnej decyzji sądu, który Ci zakazał wyjazdu. Weź dobrego prawnika, który pomoże Ci rozwiązać sprawy, bo sama chyba nie dasz rady.

Owszem, nie mam pracy i wydaje sie, ze Sad powinien zezwolic mi na wyjazd z moimi dziecmi na stale do Polski, mam nowego Adwokata, Polaka, bo poprzedni adwokacy "adwokaciny" hiszpañscy, to oszusci, kretacze, ktorzy bronia tylko swojego hiszpanka, a mnie kompletnie nie bronili. Mam nadzieje w Bogu, ze tym razem wygram sprawe i Sad przychyli sie do naszego wniosku.

-gemelitos-
Czy nie masz w Hiszpani pełnej pomocy socjalnej od państwa.
1.Dopłate do mieszkania
2.Pomoc socjalną jak w Niemczech
3.Rodzine na dzieci.
4.Czy jesteś zarejestrowana w( bezrobociu)

Witaj.
Czy coś zmieniło się w Twojej sprawie ,i w sprawie wyjazdu do PL???
Pozdrawiam.

witam cie, mam podobna sytuacje. jestem rozwiedziona z hiszpanem mieszkam w hiszpanii i mam szescioletnie dziecko. mam juz dosc tego zycia tutakj i chcialabyw wrococ do polski. Chcialam sie zapytac ciebie czy wiesz gdzie sie udac zeby sie doradzic. mam adwokata, ale chcialabym dowiedziec sie lepiej na ten temat.
pozdrawiam cie serdecznie

Dlugo nie pojawialam sie na forum, ale uzyskalam cenna informacje, poniewaz moje dzieci sa obywatelami polskimi i hiszpañskimi i sa zameldowane na stale w Polsce, moge skladac wniosek, by rozprawa toczyla sie w Polsce i automatycznie wszystko anuluje sie w Hiszpanii, czy to prawda? Wie ktos?

Na terytorium UE kwestie te są uregulowane w rozporządzeniu Rady nr 2201/2003, a zarówno Polska jak i Hiszpania jako państwa członkowskie są nimi związane. Przesyłam fragment, który mógłby znaleźć zastosowanie do rozważanego problemu:

Rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/2003
z dnia 27 listopada 2003 r.
dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające rozporządzenie (WE) nr 1347/2000

SEKCJA 2
Odpowiedzialność rodzicielska

Artykuł 8
Jurysdykcja ogólna
1. Sądy Państwa Członkowskiego są właściwe do orzekania w sprawach odnoszących się do odpowiedzialności rodzicielskiej za dziecko, które zwykle zamieszkuje w tym Państwie Członkowskim w czasie, w którym zostało wytoczone powództwo.
2. Ustęp 1 stosuje się z zastrzeżeniem przepisów art. 9, 10 i 12.

Artykuł 9
Nieprzerwana właściwość poprzedniego miejsca stałego zamieszkania dziecka
1. Jeżeli dziecko przemieszcza się zgodnie z prawem z jednego Państwa Członkowskiego do innego i państwo to staje się miejscem, w którym zwykle zamieszkuje, sądy Państwa Członkowskiego poprzedniego miejsca stałego zamieszkania dziecka, na zasadzie wyjątku od art. 8, utrzymują właściwość na okres trzech miesięcy od zmiany miejsca zamieszkania do celów zmiany orzeczenia w sprawie prawa do kontaktów z dzieckiem wydanego w tym Państwie Członkowskim przed zmianą miejsca zamieszkania dziecka, jeżeli osoba posiadająca prawo do kontaktów z dzieckiem w wykonaniu orzeczenia o prawie do kontaktów z dzieckiem nadal stale przebywa w Państwie Członkowskim poprzedniego miejsca stałego zamieszkania dziecka.
2. Ust. 1 nie ma zastosowania, jeżeli osoba posiadająca prawo do kontaktów z dzieckiem określona w ust. 1 zaakceptowała właściwość sądów Państwa Członkowskiego nowego miejsca stałego zamieszkania dziecka poprzez uczestnictwo w postępowaniu sądowym przed tymi sądami bez podniesienie zarzutu niewłaściwości.

Artykuł 10
Właściwość w przypadku zabrania dziecka
W przypadku bezprawnego zabrania lub zatrzymania dziecka, sądy Państwa Członkowskiego, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem utrzymują swoją właściwość do momentu, w którym dane Państwo Członkowskie nie stanie się miejscem stałego pobytu dziecka oraz:
a) każda osoba, instytucja lub inna organizacja posiadająca prawo do opieki zaaprobowała zabranie lub zatrzymanie;
lub
b) dziecko mieszkało w danym Państwo Członkowskim przez okres co najmniej roku po tym, jak osoba, instytucja czy inna organizacja posiadająca prawo do opieki dowiedziała się lub mogła się dowiedzieć o miejscu zamieszkania dziecka, a dziecko zaadaptowało się do nowych warunków i spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
i) w ciągu roku od momentu, w którym osoba posiadająca prawo do opieki dowiedziała się lub mogła się dowiedzieć o miejscu zamieszkania dziecka, nie wniesiono o powrót dziecka przed właściwe organy Państwa Członkowskiego, do którego dziecko zabrano lub w którym dziecko zatrzymano;
ii) wniosek o powrót dziecka wniesiony przez osobę posiadającą prawo do opieki nad dzieckiem został wycofany i w terminie określonym w (i) nie wniesiono nowego wniosku (i);
iii) na podstawie art. 11 ust. 7 zamknięto sprawę przed sądem Państwa Członkowskiego, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem;
iv) sąd Państwa Członkowskiego, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem wydał orzeczenie w sprawie o ustalenie prawa do opieki nad dzieckiem, które nie pociąga za sobą powrotu dziecka.

Artykuł 11
Powrót dziecka
1. Jeżeli osoba, instytucja lub inna organizacja mająca prawo do opieki nad dzieckiem składa wniosek do właściwych organów Państwa Członkowskiego o wydanie orzeczenia na podstawie Konwencji haskiej z dnia 25 października 1980 r. o cywilnych aspektach uprowadzenia dziecka za granicę (zwanej dalej "Konwencją haską z 1980 r.") w celu uzyskania powrotu dziecka bezprawnie zabranego do innego Państwa Członkowskiego lub zatrzymanego w innym Państwie Członkowskim inne niż Państwo Członkowskie, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem, stosuje się ust. 2-8.
2. Przy stosowaniu art. 12 i 13 Konwencji haskiej z 1980 r. należy umożliwić wysłuchanie dziecka podczas postępowania sądowego, chyba że uznaje się to za niewłaściwe ze względu na jego wiek lub poziom dojrzałości.
3. Sąd, do którego wniesiono wniosek o powrót dziecka, określony w ust. 1, działa bez zbędnej zwłoki w postępowaniu sądowym dotyczącym wniosku przy użyciu najszybszych procedur dostępnych w prawie krajowym.
Bez uszczerbku dla poprzedzającego akapitu, sąd wydaje orzeczenie nie później niż w ciągu sześciu tygodni od wniesienia wniosku, z wyjątkiem sytuacji, w których szczególne okoliczności uniemożliwiają dotrzymanie tego terminu.
4. Sąd nie może odmówić powrotu dziecka na podstawie art. 13b Konwencji haskiej z 1980 r., jeżeli ustalono, że zostały poczynione odpowiednie ustalenia w celu zabezpieczenia ochrony dziecka po jego powrocie.
5. Sąd nie może odmówić powrotu dziecka, jeżeli osoba wnioskująca o powrót nie została wysłuchana.
6. Jeżeli sąd wydał nakaz odmawiający powrotu dziecka na podstawie art. 13 Konwencji haskiej z 1980 r., sąd musi niezwłocznie, bezpośrednio lub poprzez organ centralny, przekazać kopię nakazu sądowego oraz odnośnych dokumentów, w szczególności odpis przesłuchań przed sądem, sądowi właściwemu lub organom centralnym w Państwie Członkowskim, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem, jak ustalono w prawie krajowym. Właściwy sąd otrzyma wszystkie wspomniane dokumenty w ciągu miesiąca od dnia wydania nakazu odmawiającego powrotu dziecka.
7. Jeżeli jedna ze stron nie wniosła pozwu do sądu w Państwie Członkowskim, w którym dziecko zwykle zamieszkiwało bezpośrednio przed bezprawnym zabraniem lub zatrzymaniem, sąd lub organ centralny otrzymujące informacje, określone w ust. 6, powiadamiają strony i zapraszają je do złożenia wniosków do sądu, zgodnie z prawem krajowym, w terminie trzech miesięcy od daty powiadomienia, tak aby sąd mógł zbadać kwestię opieki nad dzieckiem.
Bez uszczerbku dla zasad dotyczących jurysdykcji zawartych w niniejszym rozporządzeniu, sąd zamyka sprawę, jeżeli nie otrzymał w terminie żadnych wniosków.
8. Bez względu na orzeczenie o odmowie powrotu dziecka na podstawie art. 13 Konwencji haskiej z 1980 r., każde następne orzeczenie wymagające powrotu dziecka wydane przez sąd właściwy na podstawie niniejszego rozporządzenia podlega wykonaniu zgodnie z sekcją 4 rozdział III w celu zabezpieczenia powrotu dziecka.

Artykuł 12
Przedłużenie jurysdykcji
1. Sądy Państwa Członkowskiego właściwe na art. 3 do rozpatrzenia powództwa o rozwód, separację lub unieważnienie małżeństwa, są właściwe do orzekania w każdej sprawie odnoszącej się do odpowiedzialności rodzicielskiej związanej z tym powództwem, jeżeli:
a) co najmniej jeden z małżonków posiada odpowiedzialność rodzicielską w stosunku do dziecka;
oraz
b) małżonkowie i osoby posiadające odpowiedzialność rodzicielską zaakceptowały właściwość sądów wyraźnie lub w inny bezsprzeczny sposób, w chwili wniesienia powództwa, i leży to w najlepszym interesie dziecka.
2. Właściwość, określone w ust. 1, ustaje z chwilą, gdy:
a) uprawomocniło się orzeczenie zezwalające na powództwo o rozwód, separację lub unieważnienie małżeństwa lub odmawiające go;
b) w sytuacji, kiedy postępowanie sądowe w odniesieniu do odpowiedzialności rodzicielskiej jeszcze się nie zakończyło z datą określoną w lit. a), orzeczenie w tym postępowaniu sądowym stało się prawomocne; lub
c) postępowanie sądowe określone w lit. a) i b) zostało zakończone z innych przyczyn.
3. Sądy Państwa Członkowskiego są także właściwe w związku z odpowiedzialnością rodzicielską w postępowaniu sądowym innym niż określone w ust. 1, jeżeli:
a) dziecko posiada istotne związki z tym Państwem Członkowskim, zwłaszcza z tego tytułu, że jedna z osób posiadających odpowiedzialność rodzicielską zwykle zamieszkuje w tym Państwie Członkowskim lub dziecko jest obywatelem tego Państwa Członkowskiego;
oraz
b) wszystkie strony postępowania sądowego zaakceptowały właściwość sądów wyraźnie lub w inny bezsprzeczny sposób, w chwili wniesienia powództwa, i leży to w najlepszym interesie dziecka.
4. Jeżeli dziecko zwykle zamieszkuje na terytorium trzeciego państwa, które nie jest Umawiającą się Stroną Konwencji haskiej z dnia 19 października 1996 r. w sprawie jurysdykcji, właściwego prawa, uznawania, wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie odpowiedzialności rodzicielskiej oraz środków ochrony dziecka, uważa się, że właściwość na mocy niniejszego artykułu jest w interesie dziecka, zwłaszcza jeżeli niemożliwe jest przeprowadzenie postępowania sądowego w danym państwie trzecim.

Artykuł 13
Jurysdykcja w oparciu o obecność dziecka
1. Jeżeli nie można ustalić miejsca stałego zamieszkania dziecka i nie można ustalić właściwości na postawie art. 12, właściwe do orzekania są sądy Państwa Członkowskiego, w którym dziecko jest obecne.
2. Ustęp 1 stosuje się także do dziecka będącego uchodźcą lub dziecka wysiedlonego z powodu zamieszek mających miejsce w jego kraju.

Artykuł 14
Pozostała jurysdykcja
Jeśli żaden sąd Państwa Członkowskiego nie jest właściwy na podstawie artykułów 8-13, właściwość ustala się, w każdym Państwie Członkowskim, według przepisów prawa obowiązującego w tym Państwie.

Artykuł 15
Przekazanie do sądu lepiej umiejscowionego do rozpatrzenia sprawy
1. Na zasadzie wyjątku, sądy Państwa Członkowskiego właściwe do rozstrzygania w sprawie głównej, jeżeli uznają, że sąd innego Państwa Członkowskiego, z którym dziecko posiada szczególny związek, będzie lepiej umiejscowiony do rozpatrzenia sprawy lub jej szczególnej części, oraz jeżeli leży to w najlepszym interesie dziecka, mogą:
a) zawiesić sprawę lub jej część i zaprosić strony do złożenia wniosku przed sądem innego Państwa Członkowskiego zgodnie z ust. 4; lub
b) zażądać od sądu innego Państwa Członkowskiego przejęcia właściwości zgodnie z ust. 5.
2. Ustęp 1 stosuje się:
a) na wniosek strony; lub
b) z urzędu; lub
c) na wniosek sądu innego Państwa Członkowskiego, z którym dziecko posiada szczególny związek, zgodnie z ust. 3.
Przekazanie dokonane z urzędu lub na wniosek sądu innego Państwa Członkowskiego musi zostać zaakceptowane przez co najmniej jedną ze stron.
3. Uważa się, że dziecko posiada szczególny związek z Państwem Członkowskim, wymienionym w ust. 1, jeżeli to Państwo Członkowskie:
a) stało się miejscem stałego zamieszkania dziecka po wytoczeniu powództwa przed sądem określonym w ust. 1; lub
b) jest poprzednim miejscem stałego zamieszkania dziecka; lub
c) dziecko jest obywatelem tego państwa; lub
d) państwo to jest miejscem stałego zamieszkania osoby posiadającej odpowiedzialność rodzicielską; lub
e) państwo to jest miejscem, gdzie znajduje się majątek dziecka, a sprawa dotyczy środków ochrony dziecka odnoszących się do zarządzania, ochrony i zbytu tego majątku.
4. Sąd Państwa Członkowskiego właściwy do rozstrzygania w sprawie głównej ustala termin wytoczenia powództwa przed sądem innego Państwa Członkowskiego zgodnie z ust. 1.
Jeżeli powództwo nie zostanie wytoczone w wyznaczonym terminie, sąd, przed którym wytoczono powództwo, jest nadal właściwy do orzekania zgodnie z art. 8-14.
5. Sądy innego Państwa Członkowskiego mogą, jeżeli w związku ze szczególnymi okolicznościami sprawy leży to w najlepszym interesie dziecka, zaakceptować właściwość w ciągu sześciu tygodni od daty wytoczenia powództwa zgodnie z ust. 1 lit. a) lub ust. 1 lit. b). W tym przypadku sąd, przed który najpierw wytoczono powództwo, odmawia właściwości. Jeżeli sądy innego Państwa Członkowskiego nie zaakceptują właściwości, sąd, przed który najpierw wytoczono powództwo, jest nadal właściwy do orzekania zgodnie z art. 8-14.
6. Sądy współpracują do celów niniejszego artykułu, bezpośrednio lub poprzez organy centralne wyznaczone na podstawie art. 53.

SEKCJA 3

(...)

Artykuł 19
Zawisłość sporu i powództwa powiązane
(...)

2. Jeżeli przed sądami różnych Państw Członkowskich zawisły spory dotyczące odpowiedzialności rodzicielskiej odnoszącej się do tego samego dziecka o to samo roszczenie między tymi samymi stronami, to sąd, przed który wytoczono powództwo później, z urzędu zawiesza postępowanie do czasu stwierdzenia właściwości sądu, przed który najpierw wytoczono powództwo.
3. Jeżeli stwierdzona zostanie właściwość sądu, przed który najpierw wytoczono powództwo, to sąd, przed który wytoczono powództwo później, stwierdza brak swej właściwości na rzecz tego sądu.
W takim przypadku, strona, która podjęła odpowiednie działania przed sądem, przed który wytoczono powództwo później, może podjąć te działania przed sądem, przed który najpierw wytoczono powództwo.

witam moja siostra mieszka w hiszpanii,ma podobny problem ma dziecko z obywatelem Hiszpani,mężczyzna nie placi alimentów na dziecko,kupili razem dom,hipoteka na nich obojga a wklad 90 tyś zł jej,nie wie co dalej robić?jak pozwać go o alimenty,potrzebuje pomocy prawnika,zrujnował dom i zostawił ja z kredytem,bardzo proszę o pomoc!!!

A ma zasadzone alimenty ? Jesli nie placi dobrowolnie,mozna je wyegzekwowac na drodze prawnej.
Rozumiem,ze dom jest wspolwlasnoscia, ale malzenstwem nie sa ?
Pracuje on ? Czy potrafi ona udowodnic,ze 90 tys zl bylo jej ?
trudno tak przez forum.Za malo wiem.Tyle ze moge powiedziec,ze z bankiem mozna sie dogadac.
I dlaczego Ty szukasz pomocy w Polsce, skoro sprawa ma miejsce w hiszpanii ?
niech siostra wezmie prawnika i jak najszybciej ureguluje swoje sprawy.
prawnikow jest przeciez duzo.A jak ma problem z zaplata dla niego niech sie zwroci do odpowiednich instytucji o darmowa pomoc prawna.

Witam,tez mam podobny problem z mezem Grekiem.mamy dziecko,ktore ma 2 obywatelstwa.Czy moge zlozyc wniosek o rozwod w Polsce?Chcialabym wrocic do Polski,jestesmy malzenstwem tylko na papierku.Mieszkamy razem,ale zyjemy osobno,mam dosc jego rozkazow.Czy moglby ktos pomoc?

Powrót