Kto może ubiegać się o zaasiłek dla opiekuna?

• Autor wątku Autor wątku AO17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AO17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy o zasiłek dla opiekuna może ubiegać się osoba, która nie pobierała świadczenia pielęgnacyjnego?

zasiłek dla opiekuna był przyznawany osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w związku ze zmianami w ustawie

Po śmierci taty zostałem opiekunem babci, jednak ze względu na kryterium dochodowe nie mogę ubiegać się o specjalny zasiłek opiekuńczy. Babcia ma skończone 75 lat, orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności i całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Czy dobrze rozumiem, iż oznacza to, ze nie mogę ubiegać się ani o świadczenie pielęgnacyjne, ani o zasiłek dla opiekuna?

O zasiłek dla opiekuna nie bo to świadczenie którego nie można już przyznać. O świadczenie pielęgnacyjne, może. Dwa pytania.
1. Jest ktoś "pomiędzy" Tobą a babcią? W sensie czy babcia ma jeszcze inne dzieci.
2. Stan cywilny babci.

Babcia jest wdową, nie ma innych dzieci.

No to teraz kwestia jak Twój OPS podchodzi do świadczenia pielęgnacyjnego na dorosłych. Mogą przyznać od razu, podpierając się wyrokiem TK. Mogą odmówić, wtedy odwołanie do SKO i taka sama sytuacja. Mogą przyznać, mogą nie przyznać. W zależności jak podchodzą do tematu.
Złóż wniosek. Dołącz oświadczenie, w którym dokładnie opisz jak wygląda Twoja opieka.
I czekać co zrobią.

Powrót