Kto może wnieść zażalenie do Sądu na Postanowienie

• Autor wątku Autor wątku rok22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rok22

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam serdecznie.
Jestem wierzycielem w sprawie
Wniosłam skargę na czynnosci komornika do sadu rejonowoego. Postanowienie, które wydał sąd było przychylne mnie. W pouczeniu czytam, że można wnieść zażalenie i tu moje pytanie: czy to zażalenie wnosi komornik czy dłużnik? Czy to postanowienie powinien dostać również komornik? bo ja dostałam postanowienie ponad miesiąc temu, a komornik do dziś twierdzi,że go nie dostał i nic nie robi w tej sprawie. Proszę o odpowiedzi

rok22 napisał:
czy to zażalenie wnosi komornik czy dłużnik?
Jeśli skargę sąd uznał za zasadną to co chcesz żalić?
rok22 napisał:
ja dostałam postanowienie ponad miesiąc temu, a komornik do dziś twierdzi,że go nie dostał i nic nie robi w tej sprawie.

Coś ściemnia. Sprawdż w aktach sprawy zwrotki.

Skarga na czynności komornika dotyczyła tego, że nie odebrał wszystkich rzeczy jakie miał odebrać od dłużnika (chodzi tu o dokumenty wspólnoty, odebrał od dłużnika tylko część, a nawet i nie) oraz że zakończył postępowanie egzekucyjne. (Komornik od samego początku coś kręcił, że nie może odebrać całej dokumentacji bo wyrok jest źle sformułowany.) Sąd postanowił: uchylić to postanowienie komornika o zakończeniu egzekucji zauważył też, że jeżeli tytuł wykonawczy który jest prawomocnym wyrokiem sądu zaopatrzonym w klauzulę wykonalności, został sformułowany w sposób niejasny, uniemożliwiający jednoznaczne rozumienie zobowiązania dłużnika, komornik winien był przed zakończeniem egzekucji owe wątpliwości usunąć w drodze wniosku o wykładnie orzeczenia. Ja nie chcę wnosić zażalenia na to postanowienie sądu, tylko komornik coś nabąknął, że ktoś będzie się odwoływał ale nie wiem kto czy dłużnik czy komornik? Nie znam się na tych sprawach więc dlatego pytam Państwa

Byliśmy dziś u komornika i kręci, że nie dostał tego postanowienia które my dostaliśmy już miesiąc temu. Czy to w ogóle możliwe?

rok22 napisał:
Byliśmy dziś u komornika i kręci, że nie dostał tego postanowienia które my dostaliśmy już miesiąc temu. Czy to w ogóle możliwe?

według mnie to komornik coś kręci

Ale przecież 7-dniowy termin na zażalenie już dawno minął więc nie wiem już o co chodzi ;/
Ciągle coś miesza ;/ A czy jest możliwość zmiany komornika czy już nie? Bo on teraz zgodnie z tym postanowieniem powinien odwiesić postępowanie egzekucyjne a on nic nie robi. Jestem wściekła !

udaj się do sądu i zobacz w aktach sprawy kiedy komornik odebrał postanowienie na pewno będzie podpisana zwrotka odbioru przez kancelarię komorniczą.

Dobrze tak zrobię. Jutro to załatwię. Dziękuję

Powrót