Kto odpowiada za opłacenie składki OC?

• Autor wątku Autor wątku bertlam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

bertlam

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Kto odpowiada za opłacenie składki OC?

- ubezpieczający?
- ubezpieczony?
- posiadacz?

Polisa się wznawia, właściciel nie jest w posiadaniu auta tylko jego syn, który nie widnieje nigdzie na polisie. Syn mieszka w innym mieście i srednio interesują go kwestie ubezpieczenia. Właścicielem jest ojciec a ubezpieczającym była żona syna. Kto będzie ścigany za brak opłacenia składki?

Mi wydaje się, że żona syna jako ubezpieczająca ale jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie i może jakiś zapis z ustawy?

Za polisę odpowiada właściciel pojazdu. Właścicielem jest osoba widniejąca w DR pojazdu.

Piasek80 napisał:
Za polisę odpowiada właściciel pojazdu. Właścicielem jest osoba widniejąca w DR pojazdu.

Tak ale co w przypadku jak inny jest ubezpieczający, ubezpieczony i posiadacz? Co na to ustawa?

Czytanie ze zrozumieniem jak widać leży u niektórych.
Masz wyraźną odpowiedź od Piaska, że właściciel odpowiada za to by polisa była ważna i opłacona.

Czytanie ze zrozumieniem to jedno ale jak ktoś głupoty pisze, to nawet to nie pomoże. Widać Ty też zielony jesteś. Zadałem pytanie kto odpowiada za opłacenie składki OC więc odpowiedź brzmi ubezpieczajacy a nie właściciel.

Piasek80 napisał:

To nie do końca właściwe stwierdzenie możesz być właścicielem i nie być wpisany do DR

bertlam, skoro taki mądry jesteś i wszystko wiesz, to nie zadawaj głupich pytań.

Tak przy okazji - komu przyjdzie płacić karę jeżeli auto nie będzie ubezpieczone?

KJ8 napisał:
bertlam, skoro taki mądry jesteś i wszystko wiesz, to nie zadawaj głupich pytań.

Tak przy okazji - komu przyjdzie płacić karę jeżeli auto nie będzie ubezpieczone?

Ja nie zadałem głupiego pytania tylko Ty go nie zrozumiałeś :)

Pytanie brzmiało: Kto odpowiada za opłacenie składki OC?

Skoro piszesz o karze dla właściciela, to wnioskuję że albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem albo w ogóle nie rozumiesz sensu zadanego pytania.

Wezwanie do zapłaty przyjdzie do ubezpieczającego a ewentualna kara do ubezpieczonego - wystarczyło tak napisać a nie mądrzyć się na forum.

Po co zadajesz pytania na które znasz odpowiedzi?

Jeszcze wtedy nie znałem, myślałem że się stąd dowiem ale nie ma co liczyć na takich jak Ty pseudo doradców, po co w ogóle odpowiadasz jak nie wiesz o co chodzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót