Kto płaci za koszty banków pośredniczących?

• Autor wątku Autor wątku pjuryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pjuryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kontrahent niemiecki uparcie dokonując przelewu za wystawione przez moją firmę faktury zaznacza opcję podziału kosztów przelewu, przez co na moje konto wpływa kwota faktury pomniejszona o koszty banków pośredniczących.
W wyniku tego on uważa że jest w porządku - przecież zapłacił 100% (na potwierdzenie pokazuje wyciąg z konta) a my twierdzimy, że występuje niedopłata (na potwierdzenie czego pokazujemy wyciąg z konta)
Jakimi paragrafami mogę przekonać Niemców, że ich obowiązkiem jast skuteczne dokonanie zapłaty, czyli żeby przyjmowali na siebie koszty przelewu? A może się mylę i nie mam prawa domagać się, żeby na mój rachunek wpłynęła zapłata w wysokości 100% wartości faktury?

Poza problemem prawnym - powstaje problem księgowy:
Klient niemiecki księguje swój wyciąg z rachunku - zapłacił 100%. My księgujemy swój wyciąg czyli 100% minus potrącone koszty. Ani po jednej ani po drugiej stronie nie pojawia się dokument, który mógłby stanowić podstawę do zaksięgowania tych kosztów przez co księgowania nie są zgodne - jak sobie z tym radzić?

Jakie prawo jest właściwe dla umowy? Czy w umowie jest klauzula wyboru prawa? Co jest przedmiotem umowy?

Jeżeli właściwe jest prawo polskie, to IMVHO ze względu na to, że dług pieniężny jest długiem oddawczym (tj. dłużnik musi go oddać wierzycielowi u niego, a nie wierzyciel odebrać u dłużnika), strona niemiecka powinna ponieść całe koszty. Także na podstawie 270 BGB zapłata powinna nastąpić na koszt i ryzyko dłużnika u wierzyciela.

Nasza firma boryka się z tym samym problemem. Potrącenia dotyczą płatności dokonywanych z Włoch i Francji. Przy czym nie ma 100% powtarzalności. Opłaty raz są pobierane, innym razem nie.
Jak nakłonić klientów do zaznaczania opcji "our" w przelewie?
Który paragraf kodeksu włoskiego/francuskiego mówi o regulowaniu zobowiązań w pełnej ich wyskości?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Powrót