Podłączam się pod pytanie.
W wyniku spadku otrzymałem grunty, które znajdują się przy drodze krajowej. Pomiędzy drogą a gruntem znajduje się chodnik dla pieszych. Teren jest ogrodzony siatką jednak siatka znajduje się w odległości ok. 1 m od chodnika. Na tym "niezagospodarowanym" terenie znajdują się znaki tj: informacja o przejściu dla pieszych czy informujące o nastepnych miejscowościach. Jednak będąc w Wydziale Geodezji i Kartografii zauważyłem, że granica działki biegnie na równi z chodnikiem a nawet cześć chodnika zajmuje mój grunt.
Tutaj moje pytania:
1) czy odpowiednie znaki stawiane przez ograny państwowe mogą być stawiane na prywatnych posesjach bez zgody właścicieli? (z posiadanych informacji wiem, że poprzedni właściciele nie wyrażali zgody na montaż przedmiotowych znaków).
2) czy mogę jako nowy właściciel wystąpić do odpowiedniego organu o usunięcie znaków z uwagi na fakt, że np. chciałbym przesunąć siatkę bezpośrednio do chodnika?
3) czy należy mi się zadośćuczynienie z powodu usadowienia znaków na prywatnym terenie bez zgody właściciela?