Kto powinien założyć sprawę spadkową?

• Autor wątku Autor wątku Ania_98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania_98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry
Mam poniższą sytuację i proszę informacje kto powinien założyć sprawę spadkową.
Zmarł mój wujek - bezdzietny kawaler, ma siostrę i brata (już nieżyjącego), który ma syna i córkę, rodzice wujka nie żyją. Z tego co wyczytałem spadkobiercami po wujku jest jego siostra (1/2), bratanek (1/4) i bratanica (1/4).
Wujek mieszkał w domu po swoich rodzicach, po ich śmierci nie zostały załatwione sprawy spadkowe po nich, więc dom nie jest przepisany na nikogo. Moje pytanie brzmi kto powinien/może założyć sprawę o spadek po wujku? Do rozliczenia są należności wynikające z umowy o pracę (wujek w dniu śmierci zatrudniony na podstawie umowy o pracę), posiadał polisę na życie (wujek nie wskazał uposażonych), należności w banku itp. Drugą kwestią jest dom - który na dzień dzisiejszy nie ma prawowitych właścicieli. Czy jako bratanek mogę złożyć sprawę spadkową? Czy powinny to być dwie odrębne sprawy - jedna za należności z tyt umowy o pracę, druga z tyt. domu (a może jako jedna sprawa). Czy sprawę spadkową z tyt. domu powinna założyć siostra jako, że w pierwszej kolejności dziedziczyła dom po rodzicach z braćmi, którzy już nie żyją. A może w jednym postępowaniu możne wnioskować o spadek po rodzicach i po bracie?

Może to zrobić dowolny z pełnoletnich spadkobierców.

Powrót