Kto spłaca kredyty po macosze?

• Autor wątku Autor wątku alek70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alek70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Macocha zaciągnęła kredyty po śmierci mojego ojca w czterech bankach-kto teraz zpłaca prawnie te zaciągniete kredyty?,ma dwóch synów i trzech pasierbów,ja mam nieszczęscię że mieszkam w mieszkaniu komunalnym nie wykupinym, gdzie mieszkała przed śmiercią,listy z grożbami widykacji przychodzą do mojej skrzynki , syn z jej pierszego małżeństwa mieszka obok w klatce i nic nie robi.
Proszę o porade czy widykacja obejmnie mnie:?:

Za długi zmarłej odpowiadają spadkobiercy.
Jeśli dobrze zrozumiałam, że macocha nie żyje.

alek70 napisał:
Proszę o porade czy widykacja obejmnie mnie:?:
Kiedy zmarła macocha?
Wprawdzie w ustawowym dziedziczeniu jesteś na szarym końcu istnieje obawa, że wszyscy przed Tobą zrzekną się spadku jeśli są świadomi jej długów.
Oświadczenie o zrzeczeniu się spadku należy złożyć przed notariuszem w ciągu 6 m-cy od dowiedzenia się o śmierci.

Dziękuję za odpowiedz,mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego oświadczenia zrzeczenia spadku na rzecz kredytów macochy i to napiszę .,byłem zameldowany wraz z macochą w mieszkaniu komunalnym niewykupionym-główny najemca mój tata zmar w 2006 i mieszkaliśmy bez ustalonego stosunku najmu czy teraz jak złożyłem w sądzie pozew o ustalenie stosunku to przez te oświadczenie rzeczenia się spadku macochy nie strace mieszkania lub zasztytu glównego najemcy

Nie, bo mieszkania nie dziedziczy się skoro jest komunalne.

Powrót