Która cena?

• Autor wątku Autor wątku meciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meciak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam takie pytanie, dotyczące widoczności i prawdziwości ceny. Jakie mam prawa wówczas. Spraw wygląda następująco w sklepiku spożywczym samoobsługowym tam osiedlowym przy towarach są ceny dokładna nazwa i określenie rodzaju artykułu, jednak gdy idę do kasy (sklep mały nie ma czytników) pani na kasie z kodu kreskowego odczytuje inna cenę zazwyczaj 10 do 50 groszy większą niż ta na półce, co mi przysługuje? czy mam zapłacić ? oddać? może kupić w tej cenie jaka była na półce? Problem podobny tylko w hipermarkecie cena na półce inna towar ładnie ułożony pod ceną opis pasuje i wydaje się że cena dotyczy tego artykułu, na czytniku jednak cena inna - znacznie wyższa (dodatkowo takiej jak na czytniku nie ma wcale na półce) czy tu również tak samo jak w małym sklepie mam jakieś prawa? czy nigdy nie będę miał pewności ile zapłacę rzeczywiście przy kasie?
Dziękuję za informacje

Zawsze możesz zrezygnować z towaru, ale wątpię że jeśli będziesz się kłócił że przy towarze jest inna cena, to ci to uwzględnią. Co do hipermarketów, to zawsze mogą Ci powiedzieć, że to była promocja, np. do wczoraj, tylko że nie zdążyli zmienić ceny (tak mi się kilka razy przytrafiło).

Powrót