Którą decyzję skarżyć do WSA ?

• Autor wątku Autor wątku Marek Nowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek Nowak

Użytkownik
Odpowiedzi
256
Witam serdecznie.

W związku z tym, że nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z sądownictwem administracyjnym mam takie infantylne pytanie. W sytuacji gdy organ pierwszej instancji wydał decyzję od której strona się odwołała do organu II instancji, a ten utrzymał w mocy decyzję, to do WSA wnosimy skargę na decyzję organu I czy II instancji?

Ja uważam że na decyzję organu II instancji, chociaż zarzuty jak najbardziej będą dotyczyć decyzji organu I instancji (tej utrzymanej w mocy), Chciałbym jednak zasięgnąć opinii fachowców w tych sprawach.

Pozdrawiam forumowiczów i przy okazji życzę wszystkim Wesołych Świąt.

skarżysz decyzję II instancji i wytykasz błędy organowi II instancji

można wnioskować o uchylenie decyzji zarówno I jak II instancyjnej

Dziękuję za odpowiedzi.

Art. 57.§ 1.Skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym, a ponadto zawierać:
1)wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności;
2)oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy;
3)określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego.
§ 2.W przypadku, o którym mowa w art. 51, skargi mogą być wniesione w jednym piśmie.
§ 3.Jeżeli w jednym piśmie zaskarżono więcej niż jeden akt lub czynność albo bezczynność, przewodniczący zarządza rozdzielenie tych skarg.

Art. 134.§ 1.Sąd rozstrzyga w granicach danej sprawy nie będąc jednak związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną podstawą prawną.
§ 2.Sąd nie może wydać orzeczenia na niekorzyść skarżącego, chyba że stwierdzi naruszenie prawa skutkujące stwierdzeniem nieważności zaskarżonego aktu lub czynności.
Art. 135.Sąd stosuje przewidziane ustawą środki w celu usunięcia naruszenia prawa w stosunku do aktów lub czynności wydanych lub podjętych we wszystkich postępowaniach prowadzonych w granicach sprawy, której dotyczy skarga, jeżeli jest to niezbędne dla końcowego jej załatwienia.

USTAWA
z dnia 30 sierpnia 2002 r.
Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Powrót