Które pismo będzie bardziej skuteczne?

• Autor wątku Autor wątku wiktoriano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktoriano

Użytkownik
Odpowiedzi
151
Witam.

Występuję w imieniu teściowej.

Które pismo będzie bardziej skuteczne? dot. Wystawionego tytułu wykonawczego przez Urząd Skarbowy na podstawie Wniosku z Poczty Polskiej odnośnie niezapłaconego abonamentu RTV

-"Na podstawie art. 54. ... Skarga na zajęcie egzekucyjne"?
lub
- Wniosek o uchylenie czynności egzekucyjnych?

W pouczeniu jest napisane "Na podstawie art. 54 ustawy, zobowiązanemu przysługuje skarga na zajęcia egzekucyjne. Skargę wnosi się do organu nadzoru za pośrednictwem organu egzekucyjnego w terminie 14 dni od dnia dokonania zakwestionowanej czynności egzekucyjnej. W ramach skargi badana jest zgodność dokonania czynności zajęcia z przepisami.

Nie wiem czy dobrze to interpretuję, ale czy skargę będę mógł dopiero złożyć po zatwierdzeniu tytułu wykonawczego? (hmm. Nie wiem czy czasem sam sobie nie odpowiedziałem na pytanie w temacie.)

Gdzie to w końcu mam złożyć? (do organu nadzoru za pośrednictwem organu egzekucyjnego?) Można na język Polski?

Szukam linku do pisma o uchylenie czynności egzekucyjnych US lecz nie mogę znaleźć, mam na myśli taki link jak ten tylko o uchylenie..

P.S. Proszę o sensowne odpowiedzi. Podczas czytania postów nt. Abonamentu RTV można odczuć, że niektórzy nabijają sobie tylko posty. Bez obrazy.

Pozdrawiam i proszę o Pomoc.

wiktoriano napisał:
że niektórzy nabijają sobie tylko posty.
Chyba i ja sobie nabiję, choć nie wiem jakie nagrody się z tym wiążą. Muszę jednak zapytać. Jakie przepisy zostały złamane przy wystawieniu tytułu wykonawczego, czy przy zajęciu egzekucyjnym?

Pozwolę sobie sam odpowiadać na pytania, może się to komuś przyda.

W pouczeniu jest napisane "Na podstawie art. 54 ustawy, zobowiązanemu przysługuje skarga na zajęcia egzekucyjne. Skargę wnosi się do organu nadzoru za pośrednictwem organu egzekucyjnego w terminie 14 dni od dnia dokonania zakwestionowanej czynności egzekucyjnej. W ramach skargi badana jest zgodność dokonania czynności zajęcia z przepisami.

Wyjaśnienie oczywiście trzeba szukać pisma dla swojego miejsca zamieszkania.

Czyli Skargę zostawię na koniec, gdy skończą się mi inne drogi załatwiania sprawy, wysłałem pisma do US, Poczty Polskiej oraz ZUS, wrzucę je później.

Oto te pisma, które wysłałem, może sie komuś przyda.

Źródło internet plus coś od Siebie.

URZĄD SKARBOWY W _________
DZIAŁ WINDYKACJI
Wnoszę o umorzenie Tytułu Wykonawczego w całości wraz odsetkami nr 234fdasf1-62/KR/2015
Wierzyciel tj. Poczta Polska S.A. Dyrektor Centrum Obsługi Finansowej – Poczta Polska Spółka Akcyjna 00-940 Warszawa, Stawki 2 nie miał podstaw do wystawienia tytułu wykonawczego gdyż na podstawie Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 25.09.2007r.( Dziennik ustaw nr 187 Poz. 1342 § 5.1-2) wszystkie dowody zarejestrowania odbiorników RTV straciły ważność w listopadzie 2008, a operator publiczny miał do tej pory nadać posiadaczom odbiorników nowe numery identyfikacyjne i powiadomić ich o tym, w tej sprawie zostało już wysłane pismo do Poczta Polska S.A. Dyrektor Centrum Obsługi Finansowej – Poczta Polska Spółka Akcyjna 00-940 Warszawa, Stawki 2
Na podstawie art. 73 KPA wnoszę o wydanie akt sprawy uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie, których wysunięto wobec mojej osoby tytuł wykonawczy wraz z kopią dokumentu potwierdzającą doręczenie upomnienia jak to zawarto w Tytule wykonawczym nr 234fdasf1-62/KR/2015 kwadrat E 9. Upomnienie to nigdy do mnie nie dotarło.
Uwierzytelnione kopie proszę przesłać na mój adres pocztowy.

Dyrektor Centrum Obsługi Finansowej
Poczty Polskiej S.A.

W związku z otrzymanym pismem z Urzędu Skarbowego w _________ wnoszę na podstawie art. 73 KPA o wydanie akt sprawy uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie, których wysunięto wobec mojej osoby tytuł wykonawczy wraz z kopią dokumentów potwierdzających doręczenia.
Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 25.09.2007r.( Dziennik ustaw nr 187 Poz. 1342 § 5.1-2) wszystkie dowody zarejestrowania odbiorników RTV straciły ważność w listopadzie 2008, a operator publiczny miał do tej pory nadać posiadaczom odbiorników nowe numery identyfikacyjne i powiadomić ich o tym.
Tym samym wnoszę o umorzenie tytułu wykonawczego w całości wraz z odsetkami.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
w ___________
Dział Windykacji.

W związku wystawieniem tytułu wykonawczego nr 234fdasf1-62/KR/2015
przez Urząd Skarbowy w _________ na Moją osobę proszę o umorzenie tytułu wykonawczego w całości lub co najmniej o wstrzymanie gdyż już na pierwszym etapie administracyjnym nie zostały dopełnione wszystkie obowiązki wynikające z Kodeksu Postępowania Administracyjnego, tym samym nie było podstaw do wystawienia tytułu wykonawczego na Moją osobę przez Pocztę Polską i dalej przez Urząd Skarbowy, w tym celu wysłałem już pisma do US oraz Poczty Polskiej.
Wyjaśniam, że na podstawie Rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 25.09.2007r. (Dziennik ustaw nr 187 Poz. 1342 § 5.1-2) wszystkie dowody zarejestrowania odbiorników RTV straciły ważność w listopadzie 2008, a operator publiczny miał do tej pory nadać posiadaczom odbiorników nowe numery identyfikacyjne i powiadomić ich o tym.
Wniosłem również na podstawie art. 73 KPA o wydanie akt sprawy uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie, których wysunięto wobec mojej osoby tytuł wykonawczy wraz z kopią dokumentu potwierdzającą doręczenie upomnienia jak to zawarto w Tytule wykonawczym nr 234fdasf1-62/KR/2015 kwadrat E 9. Upomnienie to nigdy do mnie nie dotarło.

Jeśli żadne z tych pism nie pomoże pozostaje złożyć skargę do sądu administracyjnego (post #4) w ciąku 14 dni od "zakwestionowania czynności egzekucyjnej". Ja to rozumiem wtedy, gdy wejdą na rentę. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Witam, jestem czy temat został w jakiś sposób rozwiązany i zakończony?

Skończyło się na tym, że wniosłem sprzeciw na pismo z urzędu skarbowego i w tym samym dniu napisałem do poczty polskiej.
Poczta odpisała że oni nie mają uprawnień do umarzania lub rozratowania zadłużenia, twierdząc że takie uprawnienia ma KRRiT, więc napisałem do nich strasząc ich, ze jeśli nie umorzą to skieruje wniosek do sądu administracyjnego. Zachowali zimną krew :-P i odpisali wedle ich własnego wzoru twierdząc ze muszą wystąpić specjalne względy itp. To było w imieniu teścia więc specjalne względy takie powstały, bo teściu renta i najmłodsza córka chodzi jeszcze do szkoły, więc stosowne zaświadczenia kazali dosłać więc dosłałem. Powinni odpisać do 30 dni, minęło ze 2 miesiące i nic. W między czasie urząd skarbowy wysłali list "termin załatwienia sprawy" wyznaczył 2 tygodnie. Po telefonie okazało się że to tylko informacyjnie, że muszą czekać na pismo z poczty polskiej. Tłumaczyłem ze ja pisałem w dalszych pismach do KRRiT, ale US, że oni i tak muszą czekać na pocztę Polska.

Byłbym zapomniał. Kiedy pierwsze pismo przyszło zdążyli wejść Teściowi na rentę ale po zgłoszeniu sprzeciwu oddali tą część co zabrali.

Proszę wybaczyć mi błędy ortograficzne, pisze z telefonu.

Ostatnia edycja:
"...Departament Budżetu i Finansów Biura Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w Warszawie decyzją nr.... z dnia.... UMORZYŁA dłużnikowi zaległości w płatności opłat abonamentowych i odsetki za zwłokę w ich uiszczaniu od 01.01.2010 do 31.12.2015"

Sprawę można uznać za zakończoną :)

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót