Który PIT wybrać?

• Autor wątku Autor wątku wiciu2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiciu2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
pogubiłam się i proszę o pomoc.
Od pazdziernika tego roku mam dochód z najmu mieszkania, nie mam innych dochodów. Zgłosiłam do US, że osiągnięty dochód z najmu jest tylko na mnie i będę się rozliczać na zasadach ogólnych. Co miesiąc robiłam rozliczenia, ale że mam więcej wydatków niż zysku do tej pory nie musiałam wpłacać jeszcze żadnych pieniędzy. Wiem, że powinnam rozliczyć się na PIT-36
A czy mogę rozliczyć się wspólnie z mężem, który nie ma zysków z najmu, tylko z pracy i do tej pory rozliczaliśmy się wspólnie na PIT-37
Jak to najlepiej pogodzić?
Mamy też do odliczenia dziecko i internet i nie wiemy, który PIT wyprać.

I jeszcze jedno pytanie...czy powinnam ponownie złożyć w tym roku deklaracje, że dochody z najmu będą na jednego z małżonków, czy jak raz to złożyłam to wystarczy? A może lepiej to znieść i mąż w pracy złoży PIT-2 (o ile dobrze pamiętam) i rozliczać się po połowie?

pozdrawiam

wiciu2007 napisał:
Wiem, że powinnam rozliczyć się na PIT-36
(...) nie wiemy, który PIT wyprać.

No to wiesz, czy nie wiesz?

Tak, musisz się rozliczyć na PIT-36.

wiciu2007 napisał:
A czy mogę rozliczyć się wspólnie z mężem, który nie ma zysków z najmu, tylko z pracy

Tak.

wiciu2007 napisał:
I jeszcze jedno pytanie...czy powinnam ponownie złożyć w tym roku deklaracje, że dochody z najmu będą na jednego z małżonków, czy jak raz to złożyłam to wystarczy?

To oświadczenie musisz składać do co roku - do 20. dnia następnego miesiąca po miesiącu uzyskania pierwszego przychodu. Czyli jeśli pierwszy przychód uzyskałaś w styczniu - najpóźniej do 20 lutego musisz złożyć oświadczenie. Inaczej przychody są opodatkowane po połowie u Ciebie i u męża.

Zakładam oczywiście, że mieszkanie jest Waszą wspólną własnością.

Ostatnia edycja:
Powrót