ktoś podszywa się pode mnie

• Autor wątku Autor wątku elllla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elllla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem serwisu nasza-klasa. Kilka dni temu ktoś założył prawie identyczne konto jak moje, wykorzystał moje imię, nazwisko, dołączył wszystkie zdjęcia z mojej galerii, oraz dodaje tylko i wyłącznie moich znajomych. Jest to ewidentnie kopia mojego profilu. Mimo kilkunastu zgłoszeń nadużycia nie ma żadnej reakcji ze strony portalu. Sytuacja ta zaczyna mnie irytować. Nie bardzo wiem, czy to już jakieś przestępstwo, i gdzie to zgłosić aby sprawa została szybko rozwiązana.

Proszę o poradę
Pozdrawiam ellla

Cała wydaje się niedopuszczalna. Być może błędnie informujesz administratorów o nadużyciu?
Czy osoba podszywająca się pod Ciebie poza tym, że wykorzystuje Twój wizerunek obraża Cię lub powoduje swoim zachowaniem jakieś inne szkody?
Te kwestie są dość istotne dla kwalifikacji całego działania w kontekście prawno-karnym.

Dzisiaj administratorzy się odezwali, postanowili dać tamtej osobie 14 dni na udowodnienie, że podała prawdziwe dane i wizerunek. Po tym czasie jeśli nie będzie odzewu zablokują konto.

Póki co podszywacz nie obraża mnie ani moich znajomych publicznie. Generalnie nie mogę stwierdzić czy np. nie wysyła wiadomości prywatnych do innych użytkowników podając się za mnie. Teraz osoba ta zaczęła dodawać do znajomych innych użytkowników, których ja w ogóle nie znam (i też nie mogę stwierdzić czy je obraża czy nie).

Dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam ellla

Wyprzedz tą osobę! To Ty napisza administratorom i podaj dane, które jednoznacznie wykażą,że tylko Ty mozesz posługiwac sie takim profilem. Jesli trzeba monituj i ponawiaj swoje żądania. Myślę, że to pozwoli przyśpieszy sprawe.

Dziękuję za odpowiedź. Już wysłałam administratorom odpowiedniego maila, nie powinni mieć wątpliwości. Czekam na odpowiedź.

Teraz mnie zastanawia kto to może być, i czy taka sytuacja nie powtórzy się w przyszłości. Właściwie nie potrzebuję tego konta w tym serwisie i chcę je usunąć, ale mam obawy czy za miesiąc, dwa, trzy.... ktoś ponownie nie zacznie się podszywać, przecież to żaden problem w czyimś imieniu założyć profil.

Pozdrawiam

Możesz spróbowac wystapic pisemnie do administratorów o przekazanie danych dotyczących właściciela tego fałszywego konta. (IP, serwer, miejsce logowania, itp.) byc może zechcą udzielic Ci odpowiedzi.

Administratorzy odpowiedzieli, iż jest to ich ostateczna decyzja (chociaż nie rozumiem, bo skoro ja potwierdziłam swoje dane to ta druga osoba nie wiem co by nie zrobiła nie udowodni, że jest mną). Zatem muszę czekać dwa tygodnie i podejrzewam, że jedyne na co ich będzie stać to jedynie zablokowanie konta.

Przyznam, iż nie satysfakcjonuje mnie takie rozwiązanie sprawy. Czy zgłoszenie tej sprawy na policji ma jakiś sens? Czy potraktują poważnie takie zgłoszenie?

Pozdrawiam
ellla

pinkiboy napisał:
Możesz spróbowac wystapic pisemnie do administratorów o przekazanie danych dotyczących właściciela tego fałszywego konta. (IP, serwer, miejsce logowania, itp.) byc może zechcą udzielic Ci odpowiedzi.

Mam prośbę o podanie podstawy prawnej, na jakiej administrator miałby udzielić tego typu informacji.

Co się zaś tyczy "działań wyprzedzających" to proszę się zastanowić nad tym co Pan pisze. Jeśli dwie osoby podają że nazywają się np Jan Kowalski, to oznacza że nie mają prawa obie się faktycznie tak nazywać.
Zachowanie podjęte przez administratorów wydaje się najbardziej rozsądne i zasadne.

magnatex napisał:
Mam prośbę o podanie podstawy prawnej, na jakiej administrator miałby udzielić tego typu informacji.

Co się zaś tyczy "działań wyprzedzających" to proszę się zastanowić nad tym co Pan pisze. Jeśli dwie osoby podają że nazywają się np Jan Kowalski, to oznacza że nie mają prawa obie się faktycznie tak nazywać.
Zachowanie podjęte przez administratorów wydaje się najbardziej rozsądne i zasadne.

Stwierdzenie, że "jeśli dwie osoby podają, że nazywają się np. Jan Kowalski, to oznacza, że nie mają obie się faktycznie tak nazywać" jest błedne logicznie i zupełnie niezrozumiałe.

Oczywiste jest, że jeśłi dwie osoby twierdzą, że nazywają się np. Jan Kowalski, to:
- moga obie się tak nazywac,
- tylko jedna z nich tak się nazywa, co oznacza, że jedna podaje fałszywe dane,
- żadna z tych osób nie nazywa się Jan Kowalski, czyli obie mijają się z prawdą.
To chyba proste???

Nie o to tutaj jednak chodzi, i nie o samo nazwisko i imię, ale o dodatkowe dane weryfikujące tożsamosc osobym, jej wizerunek i inne dobra prawem chronione. Zwrócenie uwagi administratorom portalu, że ktokolwiek posługuje się prawnie chronionym dobrem jakim jest własnie wizerunek i dane osobowe, przy jednoczesnym podaniu danych weryfikujących jedna strone jako właściwego prawnego posiadacza tychże dóbr powinno skutkowac eliminacją użytkownika bezprawnie się nimi posługującego.

Co do przekazania informacji o internaucie, który korzysta bezprawnie z cudzych danych i wizerunku to ich przekazanie może odbyc sie poszkodowanemu jedynie dobrowolnie. W przypadku wystąpienia z powództwem lub kawlifikacją działań jako przestępstwa administrator na żądanie organów ścigania będzie już zobligowany do przekazania takich informacji.

Czytając Pańskie posty zastanawiam się czy do końca wie Pan o czym Pan pisze. Z przykrością muszę stwierdzić, iż chyba nie....

pinkiboy napisał:
Co do przekazania informacji o internaucie, który korzysta bezprawnie z cudzych danych i wizerunku to ich przekazanie może odbyc sie poszkodowanemu jedynie dobrowolnie.
Bzdura. Proszę poczytać troszkę przepisy prawa, a nie wprowadzać ludzi w błąd.
Gdyby przekazywanie danych dotyczących m. in. innych osób było dobrowolne, to niepotrzebne były by przepisy prawa regulujące te kwestie.
Administrator nie ma prawa przekazać tych danych NIKOMU poza organami upoważnionymi przepisami prawa do uzyskania takowych danych.

Odnośnie natomiast kwestii związanych z uwiarygodnieniem osoby, to proszę mi powiedzieć skąd administrator ma wiedzieć, że osoba która przesyła dane jest faktycznym użytkownikiem tych danych, a nie osobą która bezprawnie się danymi posługuje.

Użytkownik zwrócił uwagę administratorowi, a ci podjeli stosowne działania przewidziane prawem.

PS. Swego czasu na forum był temat w którym opisano sytuacje dokładnie odwrotną. Ktoś kto znał dokładnie dane personalne pani X, oraz będący w posiadaniu kserokopii dokumentów tożsamości zakładał profile. Kiedy wiadomość o tym docierała do rzeczywistej pani X, ta podjęła kroki zmierzające do zakończenia działaności sprawcy. Problem polegał na tym, że obie osoby tj. rzeczywista i fałszywa pani X poslugiwały się dokładnie tymi samymi danymi i tymi samymi dokumentami.
Dlatego też powtórzę - w opisanej sutuacji działanie administatora uważam za jak najbardziej zasadne i właściwe.

>Co do przekazania informacji o internaucie, który korzysta bezprawnie z cudzych danych i wizerunku to ich przekazanie może odbyc sie poszkodowanemu jedynie dobrowolnie.

To może wyjaśnij jeszcze, jak ma się do tego art. 16 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną w związku z art. 51 ustawy o ochronie danych osobowych?

>W przypadku wystąpienia z powództwem lub kawlifikacją działań jako przestępstwa administrator na żądanie organów ścigania będzie już zobligowany do przekazania takich informacji.

Czy ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Przeciwko komu chcesz wystapić z powództwem, skoro nie masz danych tej oosby?

MMPM napisał:
To może wyjaśnij jeszcze, jak ma się do tego art. 16 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną w związku z art. 51 ustawy o ochronie danych osobowych?

A taką miałem nadzieję, że nakłonię Pinkiboya do odrobiny pracy i pogrzebania w przepisach prawa, a nie tylko wypisywania głupot........ :lol:
I parafrazując pewną scenę z "Kiler-ów 2": "I cały misterny plan w pizdu wylądował... ". :D

Bez wdawania się w polemikę, w znaczącej części przyznaję z pokora rację przedmówcy.

Pojawia się tym samym prosta odpowiedź - aby sprawę zakończyć niepozostaje nic innego jak powiadomić organy ścigania.

Powrót