ktos wzial kredyt na moje dane w niemczech?

• Autor wątku Autor wątku on34pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

on34pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam mam prosbe o pomoc...
mam obawy, ze ktos uzyl moich danych osobowych do zaciagniecia kredytow w bankach.... nie dawalem nikomu moich danych osobowych, ale mogl ktos wyciagnac list z mojej skrzynki, w którym byly dane osobowe.... czy jest jakas mozliwosc sprawdzic czy sytuacja taka miala miejsce? a jesli doszlo do czegos takiego, to co mam teraz zrobic? nadmienie iz osobiscie nie mam jeszcze otwartego konta bankowego w zadnym banku, ale czy jest mozliwosc ze ktos zalozyl majac moje dane?
prosze o informacje jakiekolwie

Załóż sobie konto w BIK, sprawdzisz czy ktoś nie wziął kredytu na Twoje dane.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

ale bik nie siega niemiec

Nie ma w Niemczech podobnego rozwiązania lub serwisu?
Skąd wogóle podejrzenie że taka sytuacja miała miejsce?
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

dostalem list ze sklepu internetowego, ze nie dali mi karty kredytowej, mimo ze nigdy o nia nie wnioskowalem....ani nie robilem zakupow w sklepie

Tu jest centralna instytucja SCHUFA, która rejestruje wszystkie kredyty osób prywatnych zameldowanych w Niemczech. Raz na rok możesz poprosić listownie o bezpłatna informacje dot twojej osoby. Jak chcesz szybko, to te informacje dostaniesz od ręki za opłatą w niektórych bankach

Pogodniak napisał:
Tu jest centralna instytucja SCHUFA, która rejestruje wszystkie kredyty osób prywatnych zameldowanych w Niemczech. Raz na rok możesz poprosić listownie o bezpłatna informacje dot twojej osoby. Jak chcesz szybko, to te informacje dostaniesz od ręki za opłatą w niektórych bankach

a jak mozna do nich napisac aby takie info przyslali?

musisz wejsc na strone Schufy pod ponizszym linkiem i wybrac opcje Datenkopie
(nach Art. 15 DS-GVO),
bo to jest bezplatna informacja, inne opcje sa platne.
Trzeba dolaczyc kopie dowodu osobistego i meldunku w Niemczech (jak chcesz to zrobic przez internet, musisz zrobic skan dowodu osobistego i zamedlowania). Czeka sie roznie czasem pare dni, czasem dwa tygodnie

https://www.meineschufa.de/index.php?site=11_3&via=menu

Powrót