Ktoś wziął na mnie umowę w Orange.

• Autor wątku Autor wątku Yarek666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yarek666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem na forum Nowy i mam nadzieję że pisze w dobrym dziale.
A więc w dniu dzisiejszym zostało zajęte moje konto komornik ściągnął z konta głównego 350zl ktore miałem i z konta oszczędnościowego 5560zl. W treści był wpisany powód i dane komornika . Więc z kontaktowalem się z panem powiedział że działa na zlecenie firmy Getback którą odkupiła dług od firmy Orange. Okazuje się że w zeszłym roku patrz 03.2017 jakaś osoba wzięła umowę przez Internet w firmie Orange z moimi danymi nr dowodu PESEL itd po 2 miesiącach zostało zablokowane konto przypadek chciał że w sierpniu sprzedałem mieszkanie i zamelfowalem się w innym miejscu. Do dzisiaj nie wiem czy powiadomienia z firmy Orange były wysyłane na stary adres . Firma Getback również jak mówi pani z infolinii wysłała zawiadomienia na stary adres jak i komornik który znalazł numer konta ale adresu już nie użył do powiadomienia.
W dzisiejszym dniu odwiedziłem. Orange okazało się że i Ktoś wziął sobie iPhone 7 na moje konto gdzie umowy nie mogą mi przedstawić bo trzeba czekać 2 dni złożyłem zawiadomienie na policję o popełnieniu przestępstwa. I właśnie potrzebuje porady co mam zrobić żeby odzyskać utracone pieniądze.?

Zacznij od ustalenia co jest podstawą egzekucji tj. co za sąd wydał orzeczenie na podstawie, którego ustalono obowiązek zapłaty przez ciebie.
Następnie pisz do sądu aby przesłali ci wszelkie dokumenty w sprawie bo
przypadek chciał że w sierpniu sprzedałem mieszkanie i zamelfowalem się w innym miejscu. Do dzisiaj nie wiem czy powiadomienia z firmy Orange były wysyłane na stary adres

Nie ma takiej możliwości aby tylko przez Internet zawrzeć umowę o świadczenie usług telefonicznych. Umowę dostarcza kurier, który ma obowiązek sprawdzić chyba co najmniej jeden dokument np. dowód osobisty + dla bezpieczeństwa jeszcze jakiś rachunek wystawiony na dany adres zamieszkania.

Dziękuję za odpowiedzi.
Wyrok wydał e-sad w Lublinie czytałem trochę na temat działania tego sądu to nikt tam na tym nie panuje nie potrzebuje dowodów po prostu co firmy windykacyjne wyślą oni klepia i wysyłają wezwania.
Krispl - ja też do wczoraj myślałem że żeby zawrzeć umowę z operatorem przez Internet trzeba poświadczenia dokumentem i ksero dowodu jednak okazuje się że można. Orange umywa ręce adres do korespondencji w Grójcu a mieszkam w Warszawie.numery podane w umowie nie aktywne do kontaktu też nie aktywne. A Pan komornik krzyczy i ma mnie za złodzieja jak chciałem się czegoś dowiedzieć.

Bez obrazy ale jeśli operator telekomunikacyjny pokazałby w Sądzie umowę podpisaną "przez Ciebie" (tzn. na twoje dane ale że sfałszowanym podpisem) to każdy Sąd wydałby nakaz zapłaty bo nikt nie zakłada od razu fałszerstwa i wyłudzenia więc wtręty na tego e-Sądu możesz sobie darować.
Jak masz od komornika sygn. nakazu to składał od razu sprzeciw z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pozwu i nakazu oraz możesz od razu podnieść zarzut, że nie zawierałeś umowy i ktoś się podszył, dołącz dowody zamieszkania pod innym adresem w momencie doręczania nakazu oraz kopię postanowienia prokuratora o wszczęciu postępowania karnego i czekał na uchylenie nakazu.
A przy zawieraniu umowy przez internet musi nastąpić jakieś uwierzytelnianie, że ty to ty. Więc albo był kurier z umową do podpisu na adres zamieszkania, albo osobista wizyta w punkcie albo jakaś jeszcze inna metoda weryfikacji,co nie znaczy, że nie da się takiej weryfikacji obejść, zwłaszcza przy współpracy nieuczciwego pracownika Orange lub częściej salonu partnerskiego.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tak tylko operator nie bawi się w e-sad tylko sprzedał dług firmie windykacyjnej i to oni już pociągnęli odpowiednio, na temat e -sad jest wiele artykułów w Internecie jak to działa że tak naprawdę nikt tego nie rozstrzyga tylko jest egzekucja i komornik. Dopiero przy odwołaniu trafiają papiery do właściwego sądu i wtedy ja muszę udowodnić że nie podpisałem i nie zawarlem umowy. Na policji maja już gotowe druki wyłudzeń od orange. Przypadkem tez nie jest pewnie że komornik jest że Śląska.
Ogólnie mam jeszcze pytanie gdzie mam uderzyć żeby dostać jakiekolwiek dokumenty bo nic poza sygnatura sprawy i nr do komornika nie mam. Chyba bez adwokata się nie obędzie.

Obawiam się, że z takim nastawieniem to więcej sobie szkody narobisz niż pożytku. Skoro wiesz, ze to z e-sąd, to załóż sobie tam konto, zobacz kto odebrał nakaz zapłaty i czy w ogóle, potem złóż sprzeciw z udokumentowaniem prawidłowego adresu. Jak się nakaz uchyli, to złożysz wniosek do komornika o umorzenie egzekucji, a potem - w sądzie - będziesz się dalej bronił. Jak wygrasz, a coś zostanie wyegzekwowane to zawsze masz roszczenie z art 405 wobec wierzyciela. I to cała filozofia.

Powrót