kundigung - wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku thegame82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thegame82

Użytkownik
Odpowiedzi
48
witam

od 1 czerwca byłem zatrudniony na okres próbny w Niemczech.
dzis 21.11 otrzymałem kundigung, gdzie jest napisane, że moje zatrudnienie kończy się z dniem 6 grudnia (plik w załączniku).
W związku z tym mam kilka pytań :
1.Pracodawca nie podał mi konkretnej przyczyny, czy mogę się domagać wyjaśnień na pismie?
2.Według pisma nie muszę pracować do końca okresu zatrudnienia (6 grudnia),czy pracodawca powinien mi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop ?
3.Czy przed 6 grudnia mogę się udać na zwolnienie lekarskie i czy jest honorowane zwolnienie z Polski ?
4.Mam kilka zastrzeżeń do warunków pracy, czy mogę to gdzieś zgłosić ?
będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
1. Przy umowie na okres próbny pracodawca nie ma obowiązku podawania przyczyny wypowiedzenia umowy o pracę.
2. Skoro nie musisz pracować do końca okresu wypowiedzenia - zostałeś zwolniony z obowiązku świadczenia pracy. Masz to na piśmie czy "na gębę"? Urlop powinieneś wykorzystać podczas okresu wypowiedzenia, jeżeli tego nie zrobisz należy się ekwiwalent.
3. Udać zawsze się możesz, wszystko w rękach lekarza. A jesteś chory?

Jeżeli już wklejasz "kundigung", bądź tak miły i przetłumacz. Nie każdy zna język obcy.

ad.2 mam to na piśmie (w załączeniu)
ad.3 mam problemy z kręgosłupem,czy moze to byc polski lekarz i polskie zwolnienie ?

dlatego napisałem kundigung - wypowiedzenie

pozdrawiam

Kündigung

W okresie próbnym zwolnienie może nastąpić z dnia na dzień bez podania powodu

witam
dziękuję za odpowiedzi
z tego co wiem ekwiwalent za niewykorzystany urlop się nie należy przy umowie na czas próbny.
jeszcze jedno pytanie :
jesli mam okres wypowiedzenia do 6 grudnia i zachoruje oraz wyśle zwolnienie lekarskie do Niemiec, co wtedy, czy pracodawca/kasa chorych np.AOK będzie wypłacać świadczenie ?
pozdrawiam

Jak wypowiedzenie pracy wejdzie w zycie, to przestaniesz byc ubezpieczony, wiec zadne AOK ci nie bedzie wyplacac swiadczen. Musisz sie najpierw zatroszczyc o to, by miec po 6 grudnia dalej ubezpieczenie: albo sam za nie zaplacisz albo (jesli masz do tego prawo) zaplaci niemiecki urzad pracy przy zarejestrowaniu jako bezrobotony

tak oczywiscie, dlatego napisalem "jesli masz do tego (=zasilku) prawo"

nadal jestem ubezpieczony w AOK.
wypowiedzenie konczy sie z dniem 6 grudnia i otrzymam wypłate za dni od 1-6 grudnia,gdzie beda pobrane składki na ubezpieczenie.
tak wiec co w sytuacji gdy zgłosze chorobe przed 6 grudnia?
pozdrawiam

jestes ubezpieczony, ale do 6 grudnia, po 6-tym nie bedziesz ubezpieczony, bo nikt nie bedzie za ciebie placil skladki.

Przez pierwsze 6 tygodni choroby placi pracodawca, ale w twoim przypadku oczywiscie najdluzej do konca stosunku pracy, czyli do 6-go grunida

czyli złozenie l-4 np. 5 grudnia nic nie da i pracodawca/ubezpieczyciel nie płaci za chorobe ?
pozdrawiam

ty ciagle nie rozumiesz: po 6 grudnia dla pracodawcy jest zupelnie obca osoba, wobec ktorej on nie ma zadnych zobowiazan

I od 6 grudnia nie bedziesz mial oplaconego ubezpieczenia, wiec jak chcesz dostawac jakies swiadczenia, musisz sie SAM zatroszczyc o kontynuacje ubezpieczenia

rozumiem
i o to chodziło,pytanie i konkretna odpowiedz
pozdrawiam

Powrót