Kundigung

• Autor wątku Autor wątku Elvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elvi

Użytkownik
Odpowiedzi
384
Witam.Czy moze spotkal sie ktos z taka sytuacja, lub wie co z tym ewentualnie zrobic.Ktos pracowal sobie w niemczech majac umowe o prace.W sobote(12.01.13 dostal nowa umowe o prace(der zwischen den parteien geschlissene Arbeitsvertrag in 1,Absatz 1,Satz 1 wird wie folgt geandert. Beide Vertragsparteien sind sich daruber einig, dass das Vertragsverhaltnis bis 31.12.2013 verlangert wird. Die ubrigen Bestimmungen des Arbeitsvertrages zwischen den Parteien bleiben unberuhrt.)Dnia 15.01.13 otrzymal listem do skzynki Kundigung z 14 dniowym wypowiedzeniem.
Firma w ktorej ten ktos pracuje ,jest to fitma niemiecka pakujace mieso na sklepy.Pracuja tam polscy jak i niemieccy pracowinicy.Moj znajomy jest zatrudniony przez Zeit firme(niemiecka) i oddelegowany wlasnie do tej firmy miesnej.Prawdo podobnie chodzi w tym wszystkim o mobbing.
Moje pytanie : gdzie szukac pomocy?Czy takie zwolnienie jest zgodne z prawem?

Z tego, co przeczytałem, wynika, że były dwa wypowiedzenia: Wypowiedzenie zmieniające umowę (Änderungskündigung) z 12.01.2013, i wypowiedzenie całej umowy o pracę (mające na celu zakończenie stosunku pracy) z dnia (?), doręczone 15.01.2013.
Uwaga: obydwa wypowiedzenia należy traktować osobno, a to dlatego, że jeśli wypowiedzenie umowy o pracę miałoby okazać się niezgodne z prawem i przez to nieskuteczne, to nie ma to żadnego wpływu na to, czy wypowiedzenie zmieniające umowę jest skuteczne czy też nie.
Zarówno przed jednym jak i drugim wypowiedzeniem można się bronić tylko na podstawie ustawy o ochronie przed wypowiedzeniami (Kündigungsschutzgesetz). Ale na tę ustawę można się powołać tylko wówczas, jeśli stosunek pracy trwał do dnia wypowiedzenia conajmniej 6 miesięcy. Jeśli zatem ten "ktoś" pracował krócej niż 6 miesięcy, pracodawca może wypowiedzieć mu umowę o pracę z zachowaniem terminu wypowiedzenia nie podając przyczyn, i takie wypowiedzenie jest skuteczne. Jeśli ten "ktoś" spełnia ten warunkek, tzn. pracował u tego pracodawcy conajmniej 6 mies., to może zaskarżyć to wypowiedzenie do sądu pracy; Termin zaskarżenia: 3 tygodnie od doręczenia wypowiedzenia. Uzasadnienie skargi powinno zawierać następujące zarzuty: 1. Brak w wypowiedzeniu przyczyn wypowiedzenia. 2. Brak tzw. "wyboru socjalnego" (chodzi tu o to "Dlaczego akurat mnie, a nie kogoś innego." Pracodawca - jeśli zwalnia z powodów dot. sytuacji w firmie (np. mało pracy, mało zleceń, zamówień itp.) zobowiązany jest wykazać, że dokonał starannego socjalnego wyboru zwalnianego pracownika, że np. zwolnił młodego i samotnego, a nie zwolił straszego, żonatego i dzieciatego). Powtarzam: Warunkiem złożenia skargi w sądzie pracy jest minimum 6 miesięcy przepracowanych u tego pracodawcy.

Dziekuje Panu za odpowiedz.
Ten ktos przepracowal akurat 6 miesiecy i jeden dzien.
Mam jeszcze jedno pytanie,a mianowicie : czy ta osoba moze zarejestrowac sie do Arbeitsamtu i tam szukac pomocy prawnej ??
Z tego co wiem nie stac go narazie na normalne wynajecie prawnika.

Prawnika nie powinien wynajmować chociażby dlatego, że w pierwszej instancji przed sądem pracy strona przegrywająca nie ma obowiązku zwrotu kosztów procesu stronie wygrywającej. Wynika to z § 12 a niem. ustawy o sądach pracy. Tej skargi do sądu pracy nie musi przygotowywać pisemnie. Może bowiem pójść do sądu pracy i tam jest pokój z szyldem "Antragstelle", gdzie może podać tę skargę do protokołu; tzn. jakiś urzędnik sądowy spisze jego skargę. I tak naprawdę ma podać swoje dane, dane pracodawcy, pokazać umowę o pracę, pokazać to (obydwa) wypowiedzenie(a) i powiedzieć, że się z nimi nie zgadza. Musiałby jednak zabrać kogoś, kto chociaż trochę mówi po niemiecku, jeśli sam nie mówi.
Jeżeli warunek 6 miesięcy jest spełniony, to wypowiedzenie o pracę jest bezskuteczne, ponieważ nie zawiera ani przyczyn wewnątrzzakładowych (betriebliche Gründe), ani też uzasadnienia dot. socjalnego wyboru (Sozialauswahl; tzn. dlaczego akurat jego, a nie innego się zwalnia).
I na koniec: Arbeitsamt jest urzędem państwowym, w który nie udziela porad i nie świadczy pomocy prawnej w sporach pomiędzy pracownikiem a pracodawcą. Taką pomoc można ewentualnie uzyskać w związkach zawodowych.

Rozumie i jeszcze raz dziekuje.Z niemiecki u niego nie ma problemu.

Tylko jeszcze małe uzupełnienie: Jeśliby ten protokolant w sądzie pracy spytał: "A dlaczego nie zgadza się pan z tym wypowiedzeniem umowy o pracę?", to odpowiedź wystarczająca brzmi: "Dlatego, że pracodawca nie podał żadnych powodów wypowiedzenia, i ani słowa nie napisał, dlaczego akurat mnie zwalnia, a nie kogoś innego. Ten protokolant jest na pewno na tyle wyszkolony, że wie, że jest to absolutnie wystarczające uzasadnienie dla skargi przeciwko wypowiedzeniu, które nia zawiera ani jednego ani drugiego; ani "betriebliche Gründe, ani soziale Auswahl. Takie wypowiedzenia jest bezskuteczne w świetle ustawy o ochronie przed wypowiedzeniami (Kündigungschutzgesetz). Powodzenia!

Z tego co ja sie orientuje,2 osoby juz sa zwolnine a jeszcze 3 beda.Na ich miejsce maja przyjechac nowi ludzie.To nie jest likwidacja stanowiska,tylko jakies ludzkie zamieszki miedzy polskimi pracownikami.Jest tam jakas "menadzerka"ktora wszystko zalatwia.
Jeszcze raz dziekuje za informacje :)

Powrót