kundigung

• Autor wątku Autor wątku iwusa1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwusa1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam pytanie zaczelam prace 14.07.2016 umowa na czas nieograniczony z 6 miesiecznym okresem probnym niestety 05.08.2016 mialam wypadek w pracy nie z mojej winy noga w gipsie na 4 tyg dzis 13.08.2016 dostalam kundigung z dniem 15.08.2016 CO TERAZ MAM ROBIC???

Przede wszystkim do Arbeitsamt i zameldowac sie jako bezrobotna.
Niestety w czasie okresu próbnego obie strony moga wypowiedziec prace, bez podawania powodów.

no tak ale ja mam L4 do 02.09.2016 to jak moge isc zarejestrowac sie jaka bezrobotna??? a pozniej nie wiadomo czy dostane zdolnosc napewno jakas rehabilitacja A kto mi bedzie placil L4???

Tak, jutro koniecznie musisz zarejestrowac sie jako bezrobotna, inaczej ryzykujesz zasilek.
Bardzo wazne: zaswiadczenie od lekarza, ile czasu jestes na zwolnieniu, musisz dostarczyc do Arbeitsamt- u. Miedzy kolejnymi zaswiadczeniami nie moze byc ani jednego dnia przerwy, gdyz wtedy tracisz prawo do wyplacania ci chorobowego przez Arbeitsamt. Jego wysokosc jest taka sama jak zasilek dla bezrobotnych.
Nie sadze, ze po zlamaniu nogi czeka cie rehabilitacja w niemieckiej definicji tego slowa, raczej jakas fizjoterapia 2- 3 razy w tygodniu po pól godziny czy kwadrans dluzej.

http://www.kanzlei-hasselbach.de/20...ngeld-bei-arbeitslosigkeit-und-kuendigung/04/

Powrót