Kup Teraz - Sprzedawca zapowiada, że nie wyda towaru

• Autor wątku Autor wątku paragraf500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paragraf500

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Dobry wieczór. Sytuacja taka

1. Na Allegro pojawiła się Aukcja Kup Teraz - nowy tablet - 34zł + 59zł wysyłka - razem 93 zł

2. Aukcja trwała około 1 dnia

3. Kupiłem Teraz, sprzedawca (firma) przerwał aukcję i przesłał maila, że - cyt. - z oczywistych względów towar nie zostanie wysłany (nie podaje jakie to względy, nie powołuje się na paragrafy)

4. Teraz ten sam towar wystawił za 319zł + 59 zł wysyłka.

Zastrzegam, że jeszcze nic do tego Pana nie napisałem i nie upieram się, że muszę dostać ten towar, ale ja stoję jednak na stanowisku, że po prostu to tani chiński tablet o w sumie podstawowych parametrach i jest wart - z wysyłką - ok. 100zł. Ja kupiłem ostatnio lekko obity, sprawny tablet 10 cali o identycznych parametrach za 89zł. Z gwarancją.

Czy w świetle ostatnich zmian w prawie sprzedawca może powołać się skutecznie na par 84? Czy jest sens żądać wydania towaru?
TABLET 9,8 " GW. 36 M-CY (4978486843) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
TABLET 9,8 " GW. 36 M-CY (4978486843) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Dziękuję. Pozdrawiam

Wygląda na to, że umowa została zawarta i jest wiążąca dla stron, a "oczywiste względy" nie stanowią podstawy prawnej od odstąpienia od umowy.

Ostatnia edycja:
Drogi Cedwahu, czyli mówisz: Kobyłka u płota? Co radzisz napisać temu Panu? Ja najpierw bym poprosił mówiąc po prostu, że uznaję transakcję za wiążącą i tyle. Dopiero potem sięgałbym po argumenty większego kalibru. Więc co polecacie robić?
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź.

Pisemne wezwanie do spełnienia zobowiązań wynikających z zawartej umowy, tzn wydania towaru w terminie 14 dni pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową. Sprzedawca prawdopodobnie będzie usiłował powołać się na błąd, ale w mojej ocenie będzie to nieskuteczne.

Zadzwoniłem.
Pan nonszalancko stwierdził że:
a) nasza umowa nie jest wiążąca, bo to jest sklep Allegro, a transakcje poprzez sklep nie są wiążące
b) ta cena to błąd
c) mogę sobie pisać i występować nie wyda mi towaru bo wie że nie musi
Pozdrawiam

Chciałem usłyszeć jego stanowisko. Czyli co po sprawie bo zadzwonlem?

Nie, ale szkoda czasu bo rozmowa do niczego nie zobowiązuje ;)

Ja to wiem. Ale dzieki tej rozmowie wiem, co to za człowiek. Dobra. Dziękuję za pomoc

Pisz wezwanie do wydania towaru, takie pseudo firmy trzeba wyplewić.

A tylko jedna sprawa nim zaloze sprawę. Wiem ze takie cos ocenia sąd, ale według waszej wiedzy szanse moje to 50:50 czy 90:10. Jak dla mnie sprawa ewidentna.

Narazie pisz pismo do sprzedawcy, potem do Rzecznika.

Powrót