Kupienie na Allegro - zwrot jedynie od kwoty 50zł?

• Autor wątku Autor wątku tomplach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomplach

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, kupiłem wiatrak (od firmy) do procesora za 15zł z odbiorem osobistym i chcę go zwrócić, ponieważ dowiedziałem się że znajomy ma taki i mi go dał.
Sprzedający jednak, w stronie "O mnie" informuje, ze zwrot jest tylko jesli przedmiot kosztowal wiecej jak 50zl. Czy to jest prawidlowe? Dziękuję za pomoc

Link do jego strony "O mnie"

Informacje o użytkowniku SZYMKOMP1 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Bzdury. Powiadamiasz o odstąpieniu od umowy i zwracasz.
Ustawa nie reguluje kosztu przedmiotu, a przepisy wydumane przez sprzedawcę nie mają zastosowania.

Nie jest to prawidłowe. Cena nie gra roli. Ustawowo przedmioty kupione przez internet masz prawo zwrócić wciągu 14dni po zakupie.

Pozdrawiam;-)

Jeszcze tylko jedno pytanie - ponieważ sprzedawca wystawia produkty jako "licytacje", (choć w sumie się ona nie odbywają, co sam zaznacza w opisach aukcji) - kiedy kupiłeś ten wentylator?
Jeśli po 25 grudnia - masz prawo zwrotu.
Jeśli przed - to obowiązująca wtedy ustawa nie umożliwiała zwrotu dla produktów nabytych drogą licytacji.

Zalicytowalem za 15zl i tak jak zaproponowal w opisie, zakonczyl aukcje przed czasem gdy go o to poprosilem. Wiatrak kupiony wczoraj.

Loco, pomóż ;) Konwersacja wygląda póki co tak:

- Dzień dobry, chciałbym zwrócić chłodzenie które dzisiaj jeszcze odebrałem.
- Jaki powód? Proszę się zastosować do procedury zwrotu podanej na stronie: Informacje o użytkowniku SZYMKOMP1 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

- Człowiek od którego kupiłem procesor znalazł do niego chłodzenie i mi dał.
Rozumiem, że wiatraczka nie mogę zwrócić bo nie kupiłem go przez Kup Teraz?
Pozdrawiam.

- Właśnie tak.

Towar kupiony osobiście. Czyli wypełniam pismo i wraz z wiatrakiem idę do sprzedawcy?
Pewnie na miejscu będzie mi cwaniaczył i stawiał na swoje, że miał na stronie O mnie, itp. itd.

Jakie argumenty mogę sobie przygotować?

Odbiór był osobisty. Więc to nie był zakup na odległość.

No właśnie, więc ta ustawa za dużo mi nie da

Gość odpisał:

"Znam tą ustawę i wszystkie interpretacje.
1. Przedmiot zakupiony poprzez licytację nie podlega zwrotowi.
2. Przedmiot zakupiony za mniej niż 50zł nie podlega zwrotowi.
Proszę wybrać odpowiednie, chociaż obydwa pasują.
Radzę panu zapoznać się z ustawą."

Ok, to ja może dam linka bezpośrednio do aukcji, na której gość próbuje wg. mnie ominąć prawo.

CHŁODZENIE PROCESORA INTEL 1150 1155 1156 PWM (5018127383) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Odpisałem mu tak:

"Jak dla mnie to próba obejścia prawa i taki opis wskazuje, że to nie jest licytacja tylko ostateczna cena za jaką sprzedający chce sprzedać przedmiot - więc mi jako Kupującemu przysługuje prawo zwrotu.
W innym przypadku będę musiał zgłosić skargę na firmę do miejskiego lub powiatowego rzecznika praw konsumenta.

Pozdrawiam,
--- --- "

Nie kombinuj więcej ,bo otrzymałeś już prawidłowe wskazówki.
Przeczytaj jeszcze raz posty loco1 i zrób co radzi.

Ok. Tak zrobie.

"proszę zgaszać nawet do miłośnie panującego za przeproszeniem prezydenta lub idiotów z brukseli. powodzenia. mam nadzieję, że przeczytał pan ustawę. ostateczną cena jest zawsze "kup teraz". a licytacja to licytacja. kupujący ma wybór."

Odstąp od umowy. Jeśli nie dostaniesz zwrotu kasy, to poproś o interwencję rzecznika konsumentów. Powiadom też Allegro o postępowaniu sprzedawcy.

Powrót