Kupienie plikow, przejecie/przeniesienie pra autorskich

• Autor wątku Autor wątku jacoolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacoolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Kwestia jest nastepujaca - z powodu braku odpowiedniego oprogramowania chce wykupic pliki od osoby ktore takowe legalne oprogramowanie ma(nie chodzi o pliki audio ani video), i nastepnie odsprzedawac je samemu. Innymi slowy - jak musi wygladac umowa kupna tychze danych abym mogl po ich zakupie samodzielnie je odsprzedawac?

jezeli w tej sytuacji wystepuja dodatkowe kwestie ktore powinienem wiedziec byl bym wdzieczny za informacje

pozdrawiam

jacoolo

Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana zapytanie w pierwszej kolejności należy wskazać, iż zgodnie z obowiązującym prawem sprzedawca i kupujący muszą jasno okreslić zakres sprzedaży, a więc czy sprzedający zrzeka się na rzecz osób trzecich swojej intelektualnej własności i czy zezwala na sprzedaż kupującemu owego oprogramowania osobom trzecim.
Jeśli Sprzedający stał się właścicielem oprogramowania w wyniku zakupu jego od osoby trzeciej i nie ma dokumentu stwierdzającego mozliwość odsprzedaży go innym osobom, nie może on go Panu sprzedać.

dziekuje za informacje

zrobmy krotkie podsumowanie

ja zlecam osobie trzeciej - nazwijmy ja "A", ktora ma odpowiednie oprogramowanie przygotowanie dla mnie plikow. Nastepnie droga kupna staje sie wlascicielem tych danych. Aby moc je pozniej samemu osprzedawac potrzebna mi jest umowa na ktorej "A" zrzeka sie praw autorskich do tych plikow. Dobrze zrozumialem?

jest gdzies do pobrania przyklad takiej umowy ktory zawieral by wymagane artykuly prawa i bylby wiazacy dla obu stron?

dzieki z gory

ok, przyklady umow znalazlem sobie w sieci - brawo jacoolo!!! ;))))

sporo jest tez stron traktujacych o Przeniesieniu praw autorskich

teraz jest jeszcze jedna kwestia ktora z braku odpowiedniego doswiadczenia w owej materii pozostaje dla mnie nie jasna, otoz:

nie posiadam dzialalnosci gospodarczej a chcialbym kupic owe pliki od wykonawcy i nastepnie je sprzedawac, czy sa jakies wymogi odnosnie fiskusa zwiazane z takim przedwsiezieciem?

Powrót