kupienie starej gazety...

• Autor wątku Autor wątku subaru19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

subaru19

Użytkownik
Odpowiedzi
37
kiedyś w sklepie kupiłem starą gazetę. był to dziennik "Parkiet", była przeterminowana o jakiś miesiąc, poszedłem do sklepu i po prosiłem o wymianę na aktualny numer, jednak pani powiedziała że trzeba patrzeć co się kupuje. I mam z tym związane pytanie czy ja jako konsument mam jakieś prawo żądać reklamacji albo zwrotu kasy? i jeszcze jedno pytanie: w sklepach często jest coś takiego: "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się", czy to ma prawo bytu? czy sprzedawca może coś takiego wywiesić?

Zasadniczo można stwierdzić, że wada gazety była znana w momencie zakupu, tak więc jako zaakceptowana, nie może stanowić podstawy roszczenia.
Jednak w tym konkretnym przypadku, jeśli nie był to sklep z przeterminowaną prasą, tylko trafił Ci się zabłąkany egzemplarz, należałoby reklamację uwzględnić.

Co do wywieszek, nie oznaczają one nic ponad to, że kasa nie przyjmuje reklamacji na ilość wydanej reszty.
Inaczej z równym powodzeniem można wywiesić ogłoszenie: "Niniejszym informujemy Szanownych PT Klientów, że w naszej placówce prawo nie obowiązuje."

"na ilość wydanej reszty"
nie czaje, możesz jaśniej?

co do sklepu z gazetami był to sklep warzywniak :)

To ten "parkiet" służył zapewne do zawijania marchewki lub buraczków. Odwołuję to, co napisałem powyżej. :)

Jak za coś płacisz, często wydają Ci resztę. Po odejściu od kasy nie przyjmuje się reklamacji na to, że kasjerka wydała za mało.

aha...czyli produkt ma obowiązek zareklamować?

O ile dobrze zrozumiałem pytanie, to nie ma podstaw do reklamacji, ponieważ nie sądzę żeby udało Ci się udowodnić, iż kupując gazetę w warzywniaku przyjąłeś za pewnik jej aktualność.

kupiłem gazete która wychodzi codziennie...a była przeterminowana o miesiąc i pare dni <-to nie wystarczy? :?

Jak następnym razem będziesz kupował jogurt w księgarni, bądż również przygotowany na niespodzianki.
Ale nie mam zamiaru Cię powstrzymywać - idż i reklamuj.

Powrót