kupił przez allegro i chce zwrotu kasy

• Autor wątku Autor wątku lisu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lisu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
WItam,mam problem.Pewien człowiek kupił odemnie rzecz na allegro,doszła do niego,i bez powodu chce zwrotu kasy.Rzecz jest sprawna i taka miała być,towar jest dobry ale on chce zwrotu bez powodu,ot tak sobie.czy istnieje paragraf ze muszę mu zwrócić pieniądze ?napisał mi ze w ciągu 10 dni ma on prawo do zwrotu kasy odemnie.Czy to prawda ?

Jesli sprzedales mu to jako firma, to tak, musisz przyjac towar odeslany w ciagu 10 dni.

Jednak jesli sprzedawales jako osoba fizyczna, to nie musisz przyjmowac tego towaru.

jeżeli sprzedałeś jako firma na licytacji (nie kup teraz) to też nie musisz :)

Sprzedałęm mu to jako osoba fizyczna,aukcja była na kup teraz.Może mi ktoś pokazać paragraf prawny zebym mógł to mu pokazać ze nie nie muszę godzićsie na zwrot.

Lepiej: niech kupujacy Ci wskaze paragraf, ktory mowi ze MUSISZ przyjac zwrot.
Pewnie Ci wysle ten dotyczacy przypadku z firma i "kup teraz".
Wtedy po prostu odbij, ze nie jestes firma.

facet napisał mi to :

"Mam prawo odesłać towar bez podania przyczyny w przeciągu 10dni od otrzymania paczki.

Ustawa z dnia 2 marca 2000 r
O ochronie niektórych praw konsumentów

Artykuł 2.
Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyny w terminie dziesięciu dni. "

Co Wy na to ?Chciałbym jednak sam ujżeć przepis w ustawie ze jednak nie ma facet racji.

A jesteś przedsiębiorcą? No nie.. sprzedawałeś to jako osoba fizyczna i o to tu chodzi. A przepis jesli chcesz mu podać to podaj ten co on Tobie, tylko wyjasnij o co chodzi. A jak mu się nie podoba to już jego problem.

Powrót