Kupiłam podróbkę na Allegro, czy mogę domagać się zwrotu?

• Autor wątku Autor wątku yashimina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yashimina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, bardzo proszę o poradę w sprawie podróbki zakupionej na Allegro.
Około 2 miesiące temu kupiłam przedmiot. Sprzedawca nie napisał w aukcji nic o oryginalności, ale zdjęcia wskazywały na elementy, po których można było stwierdzić, że to oryginał, więc dokonałam zakupu.
Po odebraniu towaru byłam zadowolona, stwierdziłam, że wygląda dobrze, więc podziękowałam i wystawiłam pozytywny komentarz. Jednak po 1,5 miesiąca, kiedy zdążyłam się dużo naczytać na temat podróbek, zaczęłam nabierać podejrzeń co do oryginalności mojego przedmiotu.
Zaniosłam go więc do salonu, gdzie pozwolono mi go dokładnie porównać z tamtejszymi modelami i nie dało się nie zauważyć istotnych różnic. Pracownicy również potwierdzili, że mam przez sobą "wysokiej jakości" podróbkę.
Tego samego dnia napisałam do osoby, u której zrobiłam zakupy, że przedmiot jest podróbką i chciałabym zwrotu pieniędzy, gdyż sprzedaż podróbek w Polsce jest zabroniona. Pani jednak stwierdziła, że moja prośba jest bezpodstawna.
Następnie próbowałam się z tą Panią kontaktować jeszcze parę razy, ale bezskutecznie.
Moje pytanie brzmi: czy mam w ogóle jakiekolwiek prawo, aby domagać się przyjęcia zwrotu? Towar nie jest zniszczony, czy zużyty, jednak naturalnym jest, że nie jest już w takim stanie, jak 2 miesiące temu, kiedy go dostałam.
Czy mogę coś w tej sytuacji jeszcze zrobić? Może wysłać list za potwierdzeniem odbioru? Ale co w nim napisać?
Dodam jeszcze, że nie jest to kwestia kilkudziesięciu, a kilkuset złotych, więc szczególnie zależy mi na odzyskaniu pieniędzy.
Sprzedający to osoba prywatna, a nie firma.

Ostatnia edycja:
Powrót