kupilam towar na Allegro

• Autor wątku Autor wątku monis_s77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monis_s77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.Zakupilam na Allegro uzywana rzecz tzn wozek spacerowy poprzez licytacje. niestety okazal sie nie zgodyny z opisem. czy moge towar zwrocic sprzedajacemu? i czy odda mi pieniadze?

A pisałaś do sprzedającego? Odpisał Ci coś?
Pierwsze radzę skontaktować się ze sprzedającym.

Tak, pisalam i twierdzi ze wszystko jest tak jak w opisie ale nie jest . powiedzial ze moge odeslac jak mi sie nie podoba

To jak tak napisał, to odeślij wózek i podaj kontrahentowi nr konta na jaki ma wysłać pieniądze.
Nie jestem specjalistą od prawa, ale wydaje mi się że jeśli towar został zakupiony na odległość to kupujący ma prawo zwrócić towar bez podania przyczyny w przeciągu 10 dni, tak słyszałem, ale mogę się mylić.

Dzieki za opd pozdrawiam

voot napisał:
To jak tak napisał, to odeślij wózek i podaj kontrahentowi nr konta na jaki ma wysłać pieniądze.
Nie jestem specjalistą od prawa, ale wydaje mi się że jeśli towar został zakupiony na odległość to kupujący ma prawo zwrócić towar bez podania przyczyny w przeciągu 10 dni, tak słyszałem, ale mogę się mylić.

Wprowadzasz w błąd.
Witam.Zakupilam na Allegro uzywana rzecz tzn wozek spacerowy poprzez licytacje. niestety okazal sie nie zgodyny z opisem. czy moge towar zwrocic sprzedajacemu? i czy odda mi pieniadze?

Towar z licytacji nie podlega pod prawo zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny.
Sprzedający musi być firmą i zakup w formie kup teraz+sprzedaż wysyłkowa (a kupujący to osoba prywatna).
Zajrzyj do poradnika konsumenta :
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta.html
by colder.

Towar z licytacji nie podlega pod prawo zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny.
Coś czułem że z licytacjami jest inaczej, ale nie wiedziałem co, dzięki, na przyszłość będę wiedział.
Sprzedający powiedział że można odesłać wózek, minęło już trochę czasu, a monis nie odpisuje, więc wydaje mi się że wszystko jest ok.

dzisiaj bede wysylac wozek bo sprzedajacy sie na to zgodzil nam nadzieje ze sie rozmyslil i dostane pieniadze spowrotem :)

A czemu niby towar _z licytacji_ ma nie podlegać przepisom ustawy? Coś chyba przegapiłem...

To, że musi to być przedsiębiorca to oczywiście zgoda.

Depi napisał:
A czemu niby towar _z licytacji_ ma nie podlegać przepisom ustawy? Coś chyba przegapiłem...

To, że musi to być przedsiębiorca to oczywiście zgoda.

"Za umowę zawartą na odległość uważa się zawarcie umowy z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, w szczególności drukowanego lub elektronicznego formularza zamówienia niezaadresowanego lub zaadresowanego, listu seryjnego w postaci drukowanej lub elektronicznej, reklamy prasowej z wydrukowanym formularzem zamówienia, reklamy w postaci elektronicznej, katalogu, telefonu, telefaksu, radia, telewizji, automatycznego urządzenia wywołującego, wizjofonu, wideotekstu, poczty elektronicznej lub innych środków komunikacji elektronicznej. Stroną sprzedającą może być tylko przedsiębiorca. Do zawarcia umowy dochodzi jeśli konsument wyrazi na to zgodę.

NIE DOTYCZY TO UMÓW:
* z wykorzystaniem automatów sprzedających,
* z wykorzystaniem innych automatów umieszczonych w miejscach prowadzenia handlu,
* rent,
* zawartych z operatorami telekomunikacji przy wykorzystaniu publicznych automatów telefonicznych,
* dotyczących nieruchomości, z wyjątkiem najmu,
* sprzedaży z licytacji."

Powrót