Kupiłem auto nie zgodne z opisem

• Autor wątku Autor wątku dudarusin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dudarusin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam kupiłem samochód nie zgodny z opisem.W aukcji pisało
rsz_1astra_1.jpg

Okazało się na drugi dzień po diagnostyce ,ze auto bez ABS i Immobilaizera ,oraz szpachlowane i malowane oraz bite,a miało być bezwypadkowe.Co mam robić

Przeczytać umowę kupna - sprzedaży.

to kupiłem na fakturę VAT,Sprzedawca mówił ze wszystko jest sprawne jak w opisie ,a to wersja bez abs a miało byc a abs i wmontowany jest immobilizer .Czy moge odstapić od tej faktury i zadać zwrotu pieniedzy

dudarusin napisał:
Sprzedawca mówił
Mówić można wiele... Nie pomyślałeś aby te słowa przelać w formie pisemnej na umowę ?
Zapytam tak, jak chcesz udowodnić teraz, że Sprzedający tak mówił ?

Mam zrzuty jpg z aukcji porobione 2 światków zona i szwagier

Podstawowe pytanie, masz zrzuty ogłoszenia, czy oferty ?
Moim zdaniem ogłoszenia a ogłoszenie nie jest ofertą a jedynie zachętą do zakupu. To po pierwsze, po drugie, nie widzę w powyższym ogłoszeniu nic na temat bezwypadkowości pojazdu. Swiadków masz, to już coś, jednak moim zdaniem dalej troszkę mało.
Moim zdaniem zbyt dużych szans nie masz, poczekaj jednak na odpowiedzi bardziej obeznanych z prawami które Ci przysługują, nie jestem zbyt "mocny" w prawach konsumenta, szczególnie po nowelizacji, jednak jak już napisałem, cienko to widzę.

dudarusin napisał:
Witam kupiłem samochód nie zgodny z opisem.W aukcji pisało
rsz_1astra_1.jpg

Okazało się na drugi dzień po diagnostyce ,ze auto bez ABS i Immobilaizera ,oraz szpachlowane i malowane oraz bite,a miało być bezwypadkowe.Co mam robić

to chyba widac po otworzeniu maski samochodu , nie pompy abs to i nie ma abs . kupuje sie z kimś kto sie zna bo handlarzy nie brakuje . do tego auto sie sprawdza przed zakupem a nie po zakupie. 100zł wydac na mechanika żeby jechał oglądać z panem lub sprawdzić gdzies na diagnostyce ,lub zakupić miernik na allegro za 20zł i samemu to zobaczyć czy jest szpachla . a bite auto to prawie każde jest ,szczegolnie stare roczniki i kupowane w polsce. i do tego pewnie kupione za śmieszne pieniadze ?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx , jak nie to rzecznika jakiegoś lub do rzeczoznawcy ( ty kryjesz koszt ) i do sądu z jego expertyzą . i kase ci oddadzą . jak kupione od osoby prywatnej to nie masz szans a sprawy zakładać w sądzie możesz ale wątpie , ze wygrasz a to wszystko kosztuje ,policz czy sie opłaca ? auto ile warte ? to astra 1 ? to okolo 1000zł mozna kupić do jazdy , i za tą cene nei oczekiwał bym auta z salonu , to typowe auto do jazdy nie do oglądania . czy szukania czy ma szpachle.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kupiony od firmy ,niżej wysyłam wam fotki ogłoszenia
foto 1
foto 2

kupione 2 dni temu

Ostatnia edycja:
user-1234 napisał:
w opisie przedmiotu nie pisze nic o bez wypadkowosci , jest zazn opcja jedynie . jak nie minelo 7 dni od dnia zakupu mozesz reklamowac ,jak nie bedą chcieli zwrotu możesz postraszyć ich sądem .
Na foto 2 pisze Bezwypadkowy

to nie pisze ,że jest wypadkowy tylko tą opcje zaznaczył ,mógł sie pomylić i myszką najechac na tą opcje ,mimo wszystko to w sumie też ważne ,ale przy oględzinach auta sie to sprawdza ale raczej wszystkiego sie nei da sprawdzić ,to auto używane nie nowe ,xxxxxxxxxxxxxxx zostaje jedynie rzeczoznawca i sądy i miesiace użerania sie i jeżdzenia .

nie jesteś jedyny ,nie raz ktoś chce 100-200zł zaoszczedzić na sprawdzeniu auta a potem płacz i "kupiłem szrota" co mam zrobić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
user-1234 napisał:
7 dni od kupna to możesz tam jechać i musza przyjąć go , jeśli mineło 7 dni zostaje jedynie rzeczoznawca i sądy i miesiace użerania sie i jeżdzenia .

Skąd taka informacja o 7 dniach?

podobno tak jest . w internecie tak piszą wieć sądze ,że tak jest , ja nigdy auta od handlarza nie kupowałam i nie zamierzam wiec sama tego nie doświadczyłam.

To jak mogę zwrócić auto kupione na fakture vat ,od zakupu mineły 2 dni

user-1234 napisał:
podobno tak jest . w internecie tak piszą wieć sądze ,że tak jest

To zmień źródło swojej wiedzy i zanim znowu coś napiszesz upewnij się i nie wprowadzaj w błąd!

Byłem u prawnika i Rzecznika konsumenta i mam prawo o odstąpieniu od kupna na podstawie

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

i po sprawdzeniu w autoryzowanym serwisie wyszło ze samochód miał cofnięty licznik

to juz 3 rzeczy nie zgodne z oferta co mi sprzedawca mówił (BRAK ABS,BRAK 2 PODUSZEK I COFNIĘTY LICZNIK) A MIAŁ MIEĆ ABS ,4 PODUSZKI I LICZNIK AUTENTYCZNY TO MI OBIECAŁ

Ostatnia edycja:
Powrót