Kupiłem buty, zostały mi naprawione ale gwarancja nieuznana

• Autor wątku Autor wątku zorro997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zorro997

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam.

Dzisiaj przyszły mi z powrotem buty, które wysyłałem jakiś czas temu na gwarancję. Miały pęknięcie na prawej pięcie. Materiał był rozpruty. Rzeczoznawca uznał, że buty pękły z mojej winy, z powodu złego zakładania. Jest to oczywiście bzdurą. Oba buty zostały źle skonstruowane i plastiki na pięcie są jakby "ruchome" i to one przebijają materiał. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Buty zostały mi niby naprawione, ale to zaraz znów się rozpruje, bo to dziadostwo. W ogóle widać, że zostały naprawione.

Zdjęcie po naprawie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23307381/20150629_213606.jpg

Co mam z tą sprawą zrobić? Mam iść do innego rzeczoznawcy i napisać sprzedającemu, że inny rzeczoznawca coś innego o tym myśli? Czy z opinią rzeczoznawcy iść do sądu? Proszę powiedzcie jakiego sądu, jakie wnioski się składa itp.

Jeśli miałbym opinie innego rzeczoznawcy, że towar nie został uszkodzony przeze mnie to dlaczego miałbym przegrać w sądzie?

Bo wtedy jest opinia przeciwko opinii.

Sąd może zlecić (raczej jest to pewne) biegłemu sądowemu ekspertyzę za którą Ty zapłacisz.

W przypadku kiedy opinia będzie dla Ciebie niekorzystna i Sąd wyda wyrok na korzyść pozwanego wtedy WSZYSTKIE koszty są po Twojej stronie (opłata od pozwu, koszty zastępstwa procesowego, koszty ekspertyz).

Żeby samemu się sądzić trzeba mieć "parę", samozaparcie i znać tematykę (przynajmniej jeden wygrany proces za sobą).

Ostatnia edycja:
Zależy od sprawy... Czasami wystarczy wsparcie profesjonalnych prawników, a czasami konieczna jest reprezentacja. Warto zajrzeć na ten portal- Uwazaj.pl - mam ich po swojej stronie, zajmują się ochroną interesów konsumentów i zapewniają wsparcie Kancelarii Prawnej w pisaniu pism procesowych i ewentualnie reprezentowaniu w sądzie

Powrót