kupiłem podrobionego Iphona 6+ 64gb

• Autor wątku Autor wątku BartekRMHM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartekRMHM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich to mój pierwszy post. Mam taki problem ponieważ kupiłem iphona w serwisie olx.pl . Telefon zamówiłem za pobraniem na kwotę 2620 zł. zamiast oryginalnego Iphona dostałem tanią chińską podróbkę. Pani od której kupiłem zastała po informowana o tym fakcie i stwierdziła za nie wiedziała ze wysłała mi podróbkę. Za radą przyjaciela poprosiłem o przelanie pieniędzy na moje konto po czym ja odeślę jej ta podróbkę. sprzedająca się nie zgodziła, chciała zebym jej odesłał telefon za pobraniem. przyjaciel powiedział zebym się nie zgadzał na takie rozwiązanie i tak tez zrobiłem. cała sprawę zgłosiłem na policji. Dziś otrzymałem odpowiedz o odmowie wszczęcia dochodzenia. Zdjęcia odpowiedzi w załącznikach. Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Czy sprzedająca , sprzedała produkt jako osoba fizyczna , czy jako sklep ?

w załacznikach jest odmowa prokuratury wszczęcia dochodzenia. Chcę się dowiedzieć jak mam teraz odzyskać pieniądze.

BartekRMHM napisał:
jako osoba prywatna

mam wrażenie , że chcesz zwrócić towar. Jeżeli jest tak jak piszesz , że kupiłeś go od osoby prywatnej , nie masz mozliwości zwrotu towaru , przysługującym osobom ktore zakupiły towar na odległość. Odnośnie naruszenia znaku firmowego ( jeżeli takie miało miejsce ) , to odrębna sprawa.

Ostatnia edycja:
BartekRMHM napisał:
w załacznikach jest odmowa prokuratury wszczęcia dochodzenia. Chcę się dowiedzieć jak mam teraz odzyskać pieniądze.

a czego się spodziewałeś ? na jakiej podstawie policja miałaby wszcząć postępowanie ?
Kupiłeś rzecz na portalu , od osoby fizycznej niestety ale nie masz możliwości zwrotu towaru.
Takie ryzyko niosą za sobą zakupy przez internet.

Ostatnia edycja:
ma protokół spisany przy dostawia razem z kurierem

Mozesz wrzucic w dobrej jakosci dwa ostatnie zdjecia/skany? Bo można przeczytać tylko pierwszą i ostatnią stronę.

Ostatnia edycja:
mam takie ale nie mogę ich dodać , chyba są zbyt duże. moge je dosłać na maila

BartekRMHM napisał:
ma protokół spisany przy dostawia razem z kurierem

protokół spisany w obecności kuriera , dowodzi jedynie iż otrzymałeś towar który wg. Ciebie nie jest wart , tego za co zapłaciłeś , i to że w Twoim mniemaniu jest tanią chińską podróbką.
Kurier nie jest osobą biegłą , aby stwierdzić , czy to podróbka , czy oryginalny towar.

ja radzę podziękować "przyjacielowi", który doradził niezgodzenie się na wysłanie towaru za pobraniem. mogłeś wysłać za pobraniem i kasę miałbyś już w ręku. a teraz jeszcze jak Pani sobie trochę poczyta i zaznajomi się z tematem to nie zgodzi Ci się na nic.

Ala.Kami napisał:
ja radzę podziękować "przyjacielowi", który doradził niezgodzenie się na wysłanie towaru za pobraniem. mogłeś wysłać za pobraniem i kasę miałbyś już w ręku. a teraz jeszcze jak Pani sobie trochę poczyta i zaznajomi się z tematem to nie zgodzi Ci się na nic.

Z lektury postów na tym forum wynika, że w takich przypadkach sprzedający nie odbierają paczek...

sądzę więc, że dobrze zrobił.

No ale jak został spisany protokół ze to podrobka i np zaszedl do sklepu apple i tam stwierdzili ze to podrobka. Nie moze liczyc na wygranie sprawy? Choc odbierajac paczke podpisuje sie ze wszystko odpowiada. I nie da sie udowodnic ze akurat ten telefon otrzymalo sie. Ale protokol i stwierdzrnie przez sklep apple ze to podrobka nie wystarczy. Niech sie wypowie ktos kto na tym dobrze zna.

Powrót