Kupiłem przedmiot na allegro, pomyłka sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku Yakers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yakers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Zakupiłem cześć do komputera nową, aukcja była wystawiona łącznie z wysyłką ok.70zł (koszt na innych aukcjach to ok. 455zł)aukcja była na allegro przez ok. 2 godziny, sprzedawca po kilkunastu minutach do mnie napisał że nie sprzeda mi w tej cenie, i tu moje pytanie czy mogę żądać ten sprzęt za tą cenę co kupiłem?

Ja bym powalczył, sam miałem podobną sytuację i otrzymałem w końcu towar wart pięć razy więcej. Trudno przyznać rację sprzedającemu, że powstał błąd z jego strony, jezeli dopiero po kupieniu towaru odmawia jego sprzedaży. Co innego, gdyby kupno nastąpiło w pierwszych minutach aukcji, wtedy można przyjąć, że sprzedający po zauważeniu błędu nie zdążył go poprawić.

Jeśli są sprzedawane inne takie same przedmioty za 10x wyższą cenę i wybieramy właśnie tą szokująco niższą to 99% szans na to, że wybór padł ze względu na cenę (która była błędem).

I co dalej? Nie uważasz, że to, co robisz, jest zwykłym trollowaniem? Co to ma do meritum sprawy?

Tutaj jest chyba podstawowe pytanie czy to była licytacja czy to było "Kup teraz" - w przypadku "Kup teraz" sprzedawcy zwykle są w stanie się wybronić że błąd, w przypadku licytacji bywa różnie.

@cleo1985:

Jeżeli to była licytacja to kilka wyroków (min. słynny Jeep z allegro) mówi że kupujący jak najbardziej ma prawo domagać się wydania towaru po takiej cenie - jest w tym zresztą logika, w końcu cały sens licytacji na tym polega że ten kto da najwyższą cenę wygrywa i nie ma "przebacz", jak ktoś chce cenę minimalną to ma od tego opcje na allegro. To że opcja jest dodatkowo płatna i cwaniaczki chcą ją obchodzić wystawiając od 1 zł a potem kończąc przed czasem to już ich problem.

Pozdrawiam.

jamesHuk napisał:
sprzedawcy zwykle są w stanie się wybronić że błąd, w przypadku licytacji bywa różnie.
jeśli na aukcji było napisane coś w stylu "u nas najtaniej" lub "promocja" to jakim cudem mogą się powołać na błąd?

Przeceny 90% to norma w naszym kraju.

Nie wiem gdzie ty widziałeś promocja na części komputerowe wynoszące 90%, ja takich na ubrania nie widziałem (maks widziałem 80% - gdzie ubrania w Polsce mają kosmiczne marże) a co dopiero na elektronikę (tu wojna cenowa zabiła rynek). Ale widać nie potrafię szukać "promocji".

Holian napisał:
Nie wiem gdzie ty widziałeś promocja na części komputerowe wynoszące 90%, ja takich na ubrania nie widziałem (maks widziałem 80% - gdzie ubrania w Polsce mają kosmiczne marże) a co dopiero na elektronikę (tu wojna cenowa zabiła rynek). Ale widać nie potrafię szukać "promocji".

wszędzie.

wpisz w google części komputerowe 90% taniej promocja i masz pełno linków. Przykład.
Sklep komputerowy - X-KOM.PL

bebo napisał:
I co dalej? Nie uważasz, że to, co robisz, jest zwykłym trollowaniem?
A czym jest nakłanianie innej osoby by wyzyskała zakup po cenie, która była wynikiem błędu i według w/w przepisu nie ma obowiązku sprzedawać?
To jest nieuczciwe i tyle.

jamesHuk napisał:
@cleo1985:

Jeżeli to była licytacja to kilka wyroków
Yakers napisał:
aukcja była na allegro przez ok. 2 godziny, sprzedawca po kilkunastu minutach do mnie napisał że nie sprzeda mi w tej cenie
Skoro zakup nastąpił po 2 godzinach od wystawienia to nie była to licytacja.
A w przypadku licytacji proszę jak najbardziej domagać się wydania przedmiotu.

cleo1985 napisał:
To jest nieuczciwe i tyle.
cleo1985, to, że też handlujesz i dlatego popierasz handlarza, nie daje ci uprawnień do tworzenia prawa. To są tylko twoje teorie.

bebo napisał:
to, że też handlujesz
nie handluję
bebo napisał:
popierasz handlarza
nikogo nie popieram, oceniam pod względem prawnym
bebo napisał:
nie daje ci uprawnień do tworzenia prawa
nie tworzę, odwołuję do istniejących już przepisów
bebo napisał:
To są tylko twoje teorie.
uzasadnij

"Twoje" powinno być napisane z wielkiej litery, bez względu na to, do kogo się zwracasz.

cleo1985 napisał:
Kłamiesz, to dowód: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/641325-zwrot-telefonu-z-allegro.html
cleo1985 napisał:
"Twoje" powinno być napisane z wielkiej litery, bez względu na to, do kogo się zwracasz.
Niekoniecznie, jeżeli chcę okazać brak szacunku. Do "ci" też możesz sie przyczepić.
cleo1985, już pisałem, jesteś kolejnym trollem, a właściwie trollicą na forum. Piszesz byle co i tyle.

Ostatnia edycja:
Jestem od niedawna na forum, zajrzałem właśnie do interesujących mnie tematów i powiało zgrozą. Oto kompletnie nie znająca prawa cleo1985, która w innych postach dopytuje o najprostsze sprawy, tutaj wymądrza się i pozwala sobie na „radzenie” innym. Jej prawo „bo ja tak wiem” ma być prawem obowiązującym wszystkich. W wyżej podanym linku do jej postu http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/641325-zwrot-telefonu-z-allegro.html jest dowód na całkowitą nieznajomość praw konsumenta, tam cleo1985 dopytuje o jakieś „odwołanie od reklamacji”, a do tego chamsko traktuje kogoś, kto jej to wytyka. Ja znalazłem ostatni negatywny popis cleo1985, jest w tym temacie http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/642427-reklamacja-2.html

Powrót