T
Tom525
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
Przeprowadzone było nadanie nowego Vin zgodnie z procedurą, i wszystko by było ok, gdyby nie to, że podczas naprawy ramy stwierdziłem, że tył tego pojazdu jest dospawany że zwykłego profila stalowego. Brzmi to absurdalnie, ale tak jest. Nie będe na razie opisywał szczegółów, ale...poszedłem z tym do prawnika, wysłał pismo o rękojmi, oraz zawiadomienie na policję o możliwości popełnienia przestępstwa z art 306. Sprzedawca się odezwał, ale nie chcę podpisać rękojmi, chce ab6 normalnie oddać mu samochód, bez żadnych dokumentów o odstąpieniu od umowy, a samochód już jest zarejestrowany na mnie, ma czasowy dowód z nowym numerem Vin. Więc nie wiem jak on myśli. Naprawiałem lewą stronę, a analogicznie wygląda prawa, a na prawej rzeczoznawca stwierdził istnienie trzech cyfr starego Vin, a defakto nie mogło ich tam być, bo jest tam wycięta rama, i dospawany zwykły profil. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało jak orginał, plus stare łuszczące się powłoki lakieru, ale po otwarciu wykorodowanej dolnej części ramy po lewej stronie, wewnątrz zobaczyłem łączenie, na odcinku ok 40 cm na starą ramę jest nasunięty zwykły profil, długość tej dostawali to ok 250 cm. Orginalna rama jest z dwóch c i łączona szwem na jej węższych krawędziach na całej długości, a na dodatek ma co kawałek otwory techniczne, i charakterystyczne przetłoczenia, a ten dospawany element, to jednolity profil, bez tego szwu po długości i otwór technicznych, oraz przetłoczeń, a porównując orginalne ramy z internetu, tam wszystko to jest aż do samego tyłu. Czyli defakto cała ta procedura nadania Vin jest poparta opinią stwierdzającą nieprawdę. Ja na moment nadawania Vin, i wcześniej tej opinii nie miałem świadomości takiego stanu tego pojazdu. A teraz chciał bym ten pojazd wmiarę szybko zwrócić, oraz zabezpieczyć się na przyszłość przed tym aby w razie czego nie przypisano tej ingerencji w ramę mi. Nie jest T9 opis szczegółowy, aby nie pisać ściany tekstu, ale gdyby komuś chciało się odpowiedzieć na kilka pytań, to był bym wdzięczny, ewentualnie jakaś pomoc. Wiadomo nie za darmo.
Dodam zdięcie tej ramy czerwona strzałka to łączenie, od tego momentu do tyłu jest nieorginalny element z profilu, belka tylna też jest z takiego samego profilu, i nie chodzi o ramę wywrotu, bo ta nie musi mieć chomologacji, a o ramę nośną pojazdu. A jak by ktoś chciał dokładnie się przyjrzeć, T9 otwory techniczne, oraz przetłoczenia powinny być po wewnętrznej stronie. Jak by ktoś chciał pomóc to wtedy będę dopiero pytał. Nie da się dodać zdjęcia, ponieważ pliki są za duże. Mimo to jak wcześniej gdyby ktoś chciał na kilka pytań odpowiedzieć, i w sprawie ewentualnie karnej , i cywilnej, a i w razie czego w grę wchodzi odpłatna pomoc prawna. Samochód to wywrotka.
Dodam zdięcie tej ramy czerwona strzałka to łączenie, od tego momentu do tyłu jest nieorginalny element z profilu, belka tylna też jest z takiego samego profilu, i nie chodzi o ramę wywrotu, bo ta nie musi mieć chomologacji, a o ramę nośną pojazdu. A jak by ktoś chciał dokładnie się przyjrzeć, T9 otwory techniczne, oraz przetłoczenia powinny być po wewnętrznej stronie. Jak by ktoś chciał pomóc to wtedy będę dopiero pytał. Nie da się dodać zdjęcia, ponieważ pliki są za duże. Mimo to jak wcześniej gdyby ktoś chciał na kilka pytań odpowiedzieć, i w sprawie ewentualnie karnej , i cywilnej, a i w razie czego w grę wchodzi odpłatna pomoc prawna. Samochód to wywrotka.