Kupiłem samochód bez OC.Co zrobic?

• Autor wątku Autor wątku dawid1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid1968

Witam.Kupiłem samochód bez polisy OC.Od poprzedniego właściciela nie dostalem w sumie nawet informacji kiedy ubezpieczenie sie skończyło i jaka firma ubezpieczała.Dałem ciała bo nie opłaciłem oc z dniem zakupu.I problem w tym że wczoraj auto przerejestrowałem i chce teraz wykupić oc,jednakże od jednego ubezpieczyciela dowiedziałem się mogę mieć z tego nieprzyjmeności.Tj kare 2000 zł za to ze nie wykupilem polisy z dniem zakupu.Swoją drogą głupie to prawo.Czy nie powinienem mieć 30 dni od zakupu na uregulowanie tego typu spraw?? Jak to obejść żebym nie bał się nie miał obaw przed wezwaniem do kary? Czy jest na to jakiś sposób bardziej lub mniej oficjalny?

Proszę o pomoc

Nie ma, w ustawie jest napisane że w przypadku kupna samochodu bez OC, nabywca ma obowiązek kupić OC w dniu nabycia. Jeżeli nie masz OC ponad 14dni to 500e kary, jak krócej to kara będzie niższa, zerknij sobie do ustawy. Oczywiście możesz mieć szczęście i nie dostać kary.

Pytanie czy nie masz OC w ogóle, czy zbywca nie dał Ci polisy, bo zakombinował,że pójdzie do ubezpieczyciela z umową sprzedaży i dostanie zwrot niewykorzystanej składki.Byc może nie odnowił polisy, a nie wie,ze odnawia sie sama i na nabywcę spadają konsekwencje płacenie ubezpieczenia, o którym nic nie wie.
Mogę sprawdzić w bazie UFG,czy na ten pojazd jest zawarte ubezpieczenie i gdzie, ale potrzebuję nr rejestracyjny i numer VIN.

Ostatnia edycja:
Witam i chciałbym się podpiąć pod pytanie. Kupiłem bowiem motocykl od handlarza i rownież bez oc. Nie pomyslalem o tym nawet, moze dlatego ze od kilku lat mieszkam za granica i tam sa troche inne zasady. Z poprzedniej umowy kupna sprzedaży wiem tylko tyle ze wlasciciel widniejacy w dowodzie rejestracyjnym sprzedal ten motocykl w czerwcu wiec 5 m-cy temu. Przeglad techniczy wazny do maja 2011.

karambol jak moge sie z Tobą skontaktować, bo jeśli masz mozliwosc sprawdzenia czy polisa jest wykupiona to bym podeslal Ci nr rej i VIN

Witam. Mam podobny problem. Kupiłem samochód bez OC. Sprawdziłem w "ubepieczeniowy fundusz gwarancyjny" i w przypadku wpisania numeru rejestacyjnego kupionego pojazdu wyświetla mi brak danych. a wpisując inny numer własnego pojadu wyswietla mi firme ubezpieczeniowa. Mam takie pytanie: jeżeli nie wyswietla mi nazwy, to znaczy ze pojazd kupiony nie posiada wogóle OC(ze było wypowiedzenie umowy)?

pabloBP napisał:
karambol jak moge sie z Tobą skontaktować, bo jeśli masz mozliwosc sprawdzenia czy polisa jest wykupiona to bym podeslal Ci nr rej i VIN

Gdzieś tu na forum jest opcja "wiadomości prywatne" i w ten sposób mozesz mi przesłać

pablober napisał:
Witam. Mam podobny problem. Kupiłem samochód bez OC. Sprawdziłem w "ubepieczeniowy fundusz gwarancyjny" i w przypadku wpisania numeru rejestacyjnego kupionego pojazdu wyświetla mi brak danych. a wpisując inny numer własnego pojadu wyswietla mi firme ubezpieczeniowa. Mam takie pytanie: jeżeli nie wyswietla mi nazwy, to znaczy ze pojazd kupiony nie posiada wogóle OC(ze było wypowiedzenie umowy)?

Niekoniecznie.Brak danych nie oznacza,ze nie ma w ogóle ubezpieczenia lecz,że nie zawarl aktualnego, może zapomniał lub nie chciał zrobić kontynuacji. W system są wprowadzone aktualne polisy, więc jeśli ubezpieczenie kończyło się 30 wrzesnia i do dziś go nie odnowiono, to w UFG będzie brak danych. Nie oznacza to,że nie dowiesz się gdzie w ogóle był ubezpieczony. Wyślij zapytanie na kilka wcześniejszych dat. Jesli w okresie 12 miesięcy wstecz od kupna pojazdu nie ma w UFG danych o firmie ubezpieczeniowej, to można przypuszczać,że ubezpieczenia nie było i mozesz sie ubezpieczyć gdzie chcesz.

karambol napisał:
Wyślij zapytanie na kilka wcześniejszych dat. Jesli w okresie 12 miesięcy wstecz od kupna pojazdu nie ma w UFG danych o firmie ubezpieczeniowej, to można przypuszczać,że ubezpieczenia nie było i mozesz sie ubezpieczyć gdzie chcesz.

Sprawdzilem w poprzednich latach (05,06,07,08,09) i jest brak danych. Czy to moze oznaczac ze pojazd nie posiada i posiadał ubezpieczenia ? (podawałem numer VIN). Pozdrawiam

Witam, mój problem polega na tym, że kupiłem w komisie auto, przy sprzedaży właściciel komisu przekazał mi potwierdzenie polisy OC i gwarantował mi, że jest ono opłacone. Po pewnym czasie po kontakcie z firmą ubezpieczającą uzyskałem informację, że zostało ono wypowiedziane jeszcze przed zakupem przeze mnie auta. Skontaktowałem się w tej sprawie z komisem i dostałem odpowiedź, że absolutnie nie było ono wypowiedziane przez niego i jeżeli ktoś to zrobił to zrobił to bezprawnie. Czy wobec tego grozi mi kara z UFG i w jaki sposób mogę rozwiązać ten problem z najlepszym dla mnie skutkiem?

Przede wszystkim ubezpiecz auto.

Nic więcej zrobić nie możesz. Pewnie doszło tu do wielokrotnej sprzedaży i któryś z poprzednich właścicieli (kupujący i sprzedający w jednej osobie) wypowiedział polisę. Z tego tytułu jest ryzyko, że UFG nałoży na Ciebie (i każdego z poprzednich właścicieli, jeśli też są w takiej samej sytuacji) karę za brak ubezpieczenia OC.

Dodam jeszcze, że na stronie ufg auto cały czas widniało jako ubezpieczone w tej firmie z której mam potwierdzenie i do tej pory tak jest, więc jeżeli u nich w systemie jest ubezpieczone czy mogą nałożyć na mnie karę?

To co widzisz w ich bazie nie ma znaczenia, liczy się stan faktyczny, który jest taki jak opisałeś w pierwszym poście.

Ja bym jednak sobie wydrukowała tę informację z UFG. To w końcu ma być rzetelne źródło informacji dla klienta. Zaleca się nabywcom aut sprawdzanie ubezpieczenia na stronie UFG. Skoro na stronie UFG jest informacja o ważnej polisie, nabywca posiada tę polisę, a dodatkowo ustawa nie zobowiązuje do przepisanie jej na nabywcę, to jest to jakaś linia obrony w razie otrzymania kary.
Oczywiście trzeba wykupić nowe OC jak najszybciej.

Dziś wykupilem już nowa polisę i dla pewności wypowiedzialem stara, więc mam nadzieję, że na tym się zakończy. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Witam kupiłem samochód marki BMW od kolegi i wszystko ładnie pięknie ale. Okazalo się z jeden z byłych właścicieli oszukał nas w taki sposób że nie ubezpieczyl samochodu ale. Od czas sprzedaż zapewniał że jest ubezpieczonay i dał. Nawet potwierdzenie ale.co się okazało że ta polisa która miała być do bmw była do. Fiata Punto czyli wychodzi ze samochód nie był ubezpieczony co. Zrobić żeby uniknąć kary???

Przecież na kwitku piszę do jakiego samochodu jest ubezpieczenie więc to nie jest wymówka. Wykup jak najszybciej i czekaj. Nic już nie zrobisz.

Prawo nie zabrania zakupu pojazdu bez OC. Wystarczy wykupić polisę w dniu zakupu.

Powrót