Kupiłem używaną podróbkę

• Autor wątku Autor wątku Gejusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gejusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich. Poniżej opiszę moją sytuację.

Przed świętami natrafiłem na pewną aukcję-licytację na Allegro.

Z opisu aukcji wynikało, że osoba prywatna wystawiła na sprzedaż używany przez pół roku iphone 6 w bardzo dobrym stanie wizualnym (zdjęcia). Wylicytowałem przedmiot, zrobiłem przez na konto bankowe i oczekiwałem na przesyłkę. Po 2-3 dniach przyszła paczka z telefonem, ładowarką i słuchawkami bez dowodu zakupu i oryginalnego pudełka. Na pierwszy rzut oka, telefon wyglądał jak oryginalny produkt Apple, jednak po kilku godzinach zorientowałem się, że jest to podróbka. Skontaktowałem się ze sprzedającym i ten twierdzi, że zakupił tego smartfona jako Iphone 6 na zagranicznych wakacjach i tak samo go sprzedał a zwrotu nie przyjmie.

Moje pytanie: czy w takiej sytuacji mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie pieniędzy?

Na początek uprzedź sprzedającego:
Przepis prawny:
Prawo własności przemysłowej
Art.305 .
[Oznaczanie i obrót towarami z podrobionym znakiem towarowym]

1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany:!:

Żartujesz? Zakładasz nowy temat gdy pierwszy(z najnowszym postem, na samem górze listy tematów) w dziale w którym piszesz jest właśnie o takiej sytuacji?

Czytałem podobne tematy, jednak wolałem indywidualnie opisać swój przypadek gdyż troche on odbiega od tego co znalazłem.

Poinformowałem już sprzedającego już wcześniej o tym, co doradził mi Leszek. Facet cały czas utrzymuje, że kupił to jako Iphone 6 i tak sprzedaje, jest osobą prywatną i sprzedał mi używany towar więc nie przyjmie zwrotu. Sprawdzałem jego wcześniejsze aukcje i kometarze. Ma kilka pozytywnych i nigdy nie sprzedawał nic podobnego.

Powrót