Kupiłem używane auto na fakture i w drodze do domu sie popsuło.....

• Autor wątku Autor wątku rafal-zmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal-zmc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

Mam problem i proszę o jakąś poradę. Dwa dni temu kupiłem samochód marki vw Transporter z 1993r. (wywrotkę). Sprzedający ma zarejestrowaną działalność gospodarcza o charakterze handlu sprowadzonymi autami. Auto kupiłem na fakturę VAT z ceną brutto 14000 zł. Sprzedający zapewnił mnie ze samochód jest w bdb stanie wizualnym i technicznym i wszystko na to wskazywało. Po zapłacie i podpisaniu faktury ruszyłem szczęśliwie w drogę powrotną do domu. Po przejechaniu 150 km auto mi się rozsypało… odkręciły się jakieś śruby i uszkodziło mi skrzynie biegów. Samochód trafił do najbliższego mechanika który stwierdził uszkodzenie i szacunkowe koszty naprawy wynoszą 1600 zł za skrzynie + robocizna mechanika (około 400 zł). Oczywiście dzwoniłem do człowieka który mi sprzedał ten samochód i powiadomiłem go o tej sytuacji. Zażądałem naprawy usterki, bądź zwrotu pieniędzy za samochód. On natomiast rozgląda się za częściami… i nadal nie mam konkretnej decyzji… a czekać za bardzo nie mogę bo potrzebuje takiego samochodu sprawnego do pracy! I w tym momencie ponoszę straty… I nie wiem co mam dalej zrobić… Czy czekać kiedy sprzedawca podejmie konkretna decyzje (a to może trwać sporo czasu). Czy na własny koszt naprawi samochód a później zadąć zwrotu kosztów (np. sądownie, mam taka możliwość???).
POMÓŻCIE…
Za wszystkie porady z góry dziękuje…

Po pierwsze to chyba nie tan dzial.A co to glownego watku- mozesz sie ubiegac o zwrot kosztow i mozesz ewentualnie dochodzic spraw w sadzie.

Jestem nowy i muszę się jeszcze ogarnąc z tymi działami... dlatego pomyliłem. Dziś rzecznik praw konsumenta prodkuje dla mnie pismo, które podeśle osobie która sprzedała mi pojazd... Jeżeli nie będzie żadnej reakcji z jego strony to sprawa pójdzie do sądu....

Powrót