Kupiona wierzytelność

• Autor wątku Autor wątku julnat11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julnat11

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam mieszkam w Północnej Irlandii od 2004r.w zeszłym tygodniu dostałem pismo z *** działają w imieniu funduszu i chcą żebym zapłacił 6274zl. Dług to 3000zl z banku ***. Data cesji zadłużenia 2007r.
Firma ta twierdzi że mam zapłacić z godnie z "pre-action conduct practice direction".
Miałem taki kredyt nawet nie pamiętam w którym roku brałem, wyjechałem za granicę żeby pospłacać długi i po roku spłaciłem wszystko. Minęło tyle lat i potwierdzeń nie mogę znalesc. Nie spodziewałem się takiej sytuacji. Straszą komornikiem i sądem. Co komornik z Polski może w UK?
Co mogę zrobić? Czy jeżeli nawet dług by istniał nie jest przedawniony?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
julnat11 napisał:
Straszą komornikiem i sądem.
straszyć każdy może, a czy pójdą z tą archaiczną kwotą do sądu, to trudno powiedzieć.
julnat11 napisał:
Co komornik z Polski może w UK?
komornik może sobie zrobić wycieczkę na swój koszt do UK i pozwiedzać i to wszystko - reasumując nic nie zrobi bo to nie jego obszar działania.
julnat11 napisał:
Co mogę zrobić?
w twoim wypadku będąc za granicą założyć konto na e-sądzie, a po otrzymaniu dostępu do konta zobaczyć czy były/są sprawy z twoim udziałem. Można by też założyć konto na portalu informacyjnym swojej apelacji ale to wiąże się z wizytą w sądzie celem potwierdzenia swojej osoby.
julnat11 napisał:
Czy jeżeli nawet dług by istniał nie jest przedawniony?
czy przedawniony to trudno powiedzieć, należałoby odpowiedzieć na następujące pytania:
data podpisania umowy bankowej?
data wypowiedzenia umowy bankowej?
data cesji wierzytelności do firmy windykacyjnej?
czy była prowadzona egzekucja komornicza na rzecz banku?
czy bank wystawił bankowy tytuł egzekucyjny?
na jaki okres czasu brany był kredyt?
data ostatniej raty kredytu?
czy firma windykacyjna uzyskała dla siebie korzystny wyrok? po zakupie wierzytelności.

zobacz ile pytań zadano a Ty pytasz o przedawnienie, jest mnóstwo danych do zebrania aby odpowiedzieć z dużą dozą prawdopodobieństwa czy wierzytelność uległa przedawnieniu.

robinson21 napisał:
Można by też założyć konto na portalu informacyjnym swojej apelacji ale to wiąże się z wizytą w sądzie celem potwierdzenia swojej osoby.

A czasem już epuap* nie wystarczy?

* - w sensie profil zaufany

Dzięki za odpowiedź.
To był kredyt w koncie, ale to było tak dawno że nie pamiętam tych dat. Jedyne co wiem to data cesji to 2007r.
Z tego co wiem to żadna egzekucja nie była prowadzona.

julnat11 napisał:
Z tego co wiem to żadna egzekucja nie była prowadzona.
opierając się na twoich wypowiedziach można powiedzieć, że uległo to przedawnieniu ale nie znając żadnych dat ani czynności prawnych czy bankowych ręki nie dam sobie uciąć, że wierzytelność uległa przedawnieniu.

Powrót