kupno auta, a splata raty oc

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
mam do kupienia samochod w ktorym trzeba zaplacic rate 22.04, moje pytanie brzmi. jezeli przyjade po auto 25.04, to czy w momencie nieoplacenia raty przez sprzedajacego splywa to na mnie czy ubezpieczyciel bedzie ciagal do odpowiedzialnosci ssprzedajacego, bo przeciez termin byl na 22.04. nie chce miec klopotow, rekalkulacji i innych niepotrzebnych stresow, dlatego pytam na forum. znalazlem tez cos takiego

''Sprzedaż auta a spłata raty OC
Przypomnijmy najpierw, że w momencie sprzedaży auta polisa OC przechodzi automatycznie na nabywcę pojazdu. A co z ratami? One także przechodzą, jednak ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych wskazuje wyraźnie, że:

sprzedający jest odpowiedzialny za spłatę składek w okresie poprzedzającym dzień zbycia pojazdu
zbywca oraz nabywca solidarnie odpowiadają za składkę należną od dnia sprzedaży pojazdu do dnia powiadomienia ubezpieczyciela o zmianie właściciela
wyłącznie nabywca jest odpowiedzialny za składkę dotyczącą okresu po poinformowaniu ubezpieczyciela
Między dniem zbycia pojazdu a dniem powiadomienia ubezpieczyciela sprzedający oraz kupujący ponoszą zatem odpowiedzialność solidarną za spłatę składki. Co kryje się pod tym pojęciem? Odpowiedzialność solidarna polega na tym, że ubezpieczyciel może zażądać zapłacenia całej kwoty raty od jednego z dłużników. Zapłata zwalnia drugą osobę z odpowiedzialności wobec wierzyciela. Dłużnik, który zapłacił składkę, może jednak domagać się zwrotu części kosztów od drugiej strony.

Warto podkreślić, że solidarna odpowiedzialność dotyczy jedynie sytuacji, kiedy umowę sprzedaży zawarto po dniu wskazanym jako termin spłacenia raty. Jeśli auto sprzedano przed tym terminem, zbywca nie będzie odpowiedzialny wobec ubezpieczyciela.''

W tym przypadku i tak będziesz musiał zawrzeć nową polisę OC lub opłacić drugą ratę polisy zbywcy

Jak chcesz bez stresu,.rekalkulacj itd. Wypowiadasz umowe w dniu zakupu i w ten sam dzien kupujesz swoja.

rozumiem. w takim razie skoro platnosc drugiej raty przypada na 22.04, to w momencie kiedy np kupuje auto we wrzesniu (blisko konca) to tak samo musze zaplacic skladke drugiej raty jezeli nie zostala oplacona ?

Odpowiadasz za oplate od dnia kupna auta. Proporcjonalnie.

karolla0905 napisał:
Odpowiadasz za oplate od dnia kupna auta. Proporcjonalnie.

nie do konca rozumiem, bo ostatnio rok temu kupowalem polisje oplacona na rok, zostalo do konca 2 miesiace i nikt mi nic nie przyslal, ze mam cos zaplacic. to obowiazuje tylko i wylacznie przy ratach ?

Bylo oplacone do konca, ubezpieczyciel nie wystapil z rekalkulacja.

Ahhh rozumiem , czyli jak ten gosc oplaci 22.04 druga rate i pokaze mi kwit wplaty to nie bede mial rekalkulacjii?

Mozesz moec rekalkulacje. Chcesz byc pewny. Wypowiedz polise wlasciciela i kup swoja

Polecam sprawdzic w slowniku i ustawie o ubezpieczeniach co znaczy slowo rekalkulacja. W skrocie: zwykle doplata do skladki po zmianie wlasciciela polisy i zmianie warunkow tj znizek, histori szkod

Czyli jak gość ma ratę 800 zł i zapłacił w całości lub nie zapłaci to w tym momencie ja mogę mieć rekalkulacje maksymalnie do tej kwoty 800 zł tak nie może przewyższyć jego kwoty Dobrze rozumiem

Rekalkulacja to doplata, jest wysokosc ustala ubezpieczalnia. Jest masz zwyzki i szkody na koncie to moze byc i 2000 doplaty.. Dlatego jesli sie boisz to wypowiedz umowe i wykup nowa swoja.

Powrót