Kupno auta i problem z polisą

• Autor wątku Autor wątku krizu4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krizu4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć, mam pytanie odnośnie polisy na 30 dni. Kupiłem auto od handlarza, przed zakupem pojechaliśmy na jazdę testową, stację diagnostyczną - wiadomo żeby wyjechać na drogę trzeba mieć OC. Zdecydowałem się na samochód i go kupiłem, OC zostało przepisane na mnie. Ścigają mnie z ubezpieczenia że mam to opłacić ale sorry nikt nie informował o dodatkowych kosztach, auto miało być ubezpieczone, a jak jechałem na jazdę testową i przegląd to chyba wiadomo że bez OC nie pojechalibyśmy. Napisałem odwołanie do ubezpieczyciela dlaczego ja mam płacić jak żadnych informacji na ten temat nie otrzymałem. Czy mogą być z tego jakieś problemy? Samochód oczywiście na niemieckich tablicach z zupełnie innego auta ale to mniejsza. Otrzymałem pismo o anulacji spłaty kosztów, pytanie czy mogą całkiem anulować to ubezpieczenie? Dzięki za pomoc

Masz potwierdzenie oplaty ? Poinformowales ubezpieczyciela o zmianie wlasciciela ?

Ciekawa logika: Bez OC nie mozna jezdzic, ale na "lewych" tablicach juz tak.

pdanielak napisał:
Masz potwierdzenie oplaty ? Poinformowales ubezpieczyciela o zmianie wlasciciela ?

Ciekawa logika: Bez OC nie mozna jezdzic, ale na "lewych" tablicach juz tak.

Zauważyłem dopiero później czym się różni tablica w dowodzie, nie zwróciłem uwagi. Nie mam żadnego potwierdzenia bo nic nie płaciłem, a o zadnych kosztach nie byłem informowany

Z reguły 30dniowka jest na czas przerejestrowania auta i sama gaśnie po tym terminie, więc nie rozumiem jak TU żąda zapłaty składki? To jest niemieckie OC czy polskie?

motyllla90 napisał:
Z reguły 30dniowka jest na czas przerejestrowania auta i sama gaśnie po tym terminie, więc nie rozumiem jak TU żąda zapłaty składki? To jest niemieckie OC czy polskie?

Polskie OC. Przed zakupem auta jechaliśmy na jazde testową + przegląd auta, no to wiadomo auto musi mieć ubezpieczenie, kupiłem auto bo mi się podobało więc wykupione te 30 dni ubezpieczenia musiał mieć tylko teraz ode mnie chcą zapłaty za to ubezpieczenie bo niby ja to kupiłem gdzie nic nie podpisywałem ani nie wyrażałem zgody. Myślałem że jak kupie auto z ubezpieczeniem to po tych 30 czy niepełnych 30 dniach wykupie na siebie normalną polisę, polisa została wystawiona na mnie bez żadnej informacji + jakie są koszty.

Dostałem informacje z ubezpieczenia że zapłata za ubezpieczenie auta jest anulowana + anulowana jest polisa na ten okres... Jak to jest możliwe, auto powinno mieć ciągłość ubezpieczenia. Nie rozumiem tego kompletnie.

Ostatnia edycja:
Chwila, bo tej części nie rozumiem
kupiłem auto bo mi się podobało więc wykupione te 30 dni ubezpieczenia musiał mieć tylko teraz ode mnie chcą zapłaty za to ubezpieczenie

Kupiłeś to auto w komisie?
Handlarz przedstawił ci jakikolwiek dowód na to, że ten samochód ma to ubezpieczenie 30dniowe?

Nie, kupiłem od gościa. Pojechaliśmy na przegląd, jazdę testowa i powiedziałem że jestem zdecydowany pytałem o wszystkie dokumenty czy laweta wracać czy mogę jechać tym autem do domu, kawałek miałem. Wszystkie dokumenty dostałem a ubezpieczenie SMS bo nie miał przy sobie.

Powrót