Kupno auta na fakturę VAT od osoby fizycznej

• Autor wątku Autor wątku ehhe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ehhe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
chciałbym zakupić samochód. W ogłoszeniu jest napisane, że sprzedającym jest prywatna osoba i jednocześnie widnieje informacja, że sprzedawca wystawia fakturę VAT, co zwolniłoby mnie z PCC. Sprawdziłem auto w Cepik i tam jako właściciel rzeczywiście widnieje osoba fizyczna, a nie firma. Czy to jest możliwe, że auto sprzedaje prywatna osoba i będzie faktura? Czy chodzi tu o to, że ta osoba posiada jakąś firmę i może tę fakturę wystawić, nawet jeśli auto nie jest zarejestrowane na firmę?

Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy urzędy uznają tę fakturę, jeśli auto było zarejestrowane na osobę prywatną?

Przy jednososobowej dzialalnosci gospodarczej wlascicielem auta w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana po prostu osoba fizyczna.
Sprzedawca niech ci poda jego NIP to sprawdzisz czy moze wystawiac fakture vat na stronie:
https://ppuslugi.mf.gov.pl/

Osoba fizyczna nie może wystawiać faktur VAT.
Nie może też posługiwać się numerem NIP.

A jeśli ma własną działalność, to samochód może sprzedać w ramach tej działalności?

OK, dzwoniłem do urzędu, tak może być - tzn. że ktoś ma jednoosobową działalność, a auto wpisane w dowodzie na osobę prywatną

Ostatnia edycja:
O ile figuruje w środkach trwałych firmy.

Powrót