Kupno auta rekalkulacja składki

• Autor wątku Autor wątku anonim10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonim10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie polisy.

Dnia 19.12.2019r zakupiliśmy auto polisa poprzedniego właściciela obowiązuje do dnia 12.02.2020. 27.12.2019r z Towarzystwa Ubezpieczeniowego dostałem powiadomienie że w polisie zostały zaktualizowane dane więc zalogowałem się i okazuje się że ubezpieczyciel stworzył nową polisę na auto i składki płatnej do 17.01.2020 w kwocie 2 533,24zł.

Dodam jeszcze że w umowie kupna sprzedaży dodałem syna żeby w przyszłości miał zniżki, syn ma osiemnaście lat i w tym roku zdobył prawo jazdy. Auto jest z 95r i jego wartość wyliczane jest na 2100zł.

Co w tym przypadku najlepiej zrobić?

Jeżeli można to poproszę o pomoc.

Pozdrawiam

Można poszukać tańszego ubezpieczyciela i zapłacić wyrównanie składki za okres od zakupu do zawarcia nowego ubezpieczenia.

Regand napisał:
Można poszukać tańszego ubezpieczyciela i zapłacić wyrównanie składki za okres od zakupu do zawarcia nowego ubezpieczenia.

Szukałem najtańsze ubezpieczenie to 2200zł.
Auto jeszcze nie jest przerejestrowane czy można w tej sytuacji np.wykreślić syna z umowy i z polisy OC figuruje już jako współwłaściciel.

Z jaką datą najlepiej pismo napisać z dniem kupna auta tj 19.12.2019r czy inną pytam żeby najlepiej to zrobić i żeby się nie czepiali i nie ciągali po urzędach.

Nie jest to trochę dziwne że OC zbywcy jest ważne a ubezpieczyciel żąda odrazu zapłaty na kwotę 2533,24zł i w dotatku płatności zażądał do 17.01.2020r.

Nie, nie jest dziwne zmieniły się ryzyka. Kierowca (nawet współwłaściciel) 18 letni z prawo jazdy krócej niż rok ma bardzo duże zwyżki, nawet wtedy gdy drugi współwłaściciel ma zniżka 60 procent OC może być drogie.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Witam serdecznie.

Na wstępie życzę Wam Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2020r.

Finalnie sprawa zakończyła się tak że spisaliśmy umowę darowizny z dniem 20.12.2019r rozwiązałem obecną polisę OC (2 533,24zł) z dniem 31.12.2019r dopłacić musiałem 18,59zł.
Zawarłem tylko na siebie polisę OC z nowym ubezpieczycielem z dniem 01.01.2020r koszt 886zł/rok.

Dziękuje Wszystkim za udzielenie pomocy w mojej sprawie.

Powrót