Kupno auta wada ukryta

• Autor wątku Autor wątku royalshake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

royalshake

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry.
Kupiłam używane auto od osoby prywatnej (która jednak handluje samochodami). Na drugi dzień wystąpiła wada, o której sprzedawca nie poinformował. Wada występuje na zimnym silniku, nie było opcji jej sprawdzić czy dojrzeć. Jest to taka wada, która nie powstałaby z dnia na dzień, sprzedawca musiał o tym wiedzieć. Na razie udaje głupiego. Jutro chce czytać historię błędów z kluczyka i przedstawić mu, że jednak wiedział o tym, co się dzieje z autem. Jakie mam prawa, czy mogę w ogóle coś od niego wyegzekwować (koszty naprawy) lub po prostu zwrócić auto? Jeśli tak, to w jakim terminie.

A cóż to za wada, jeżeli można zapytać? Bo to, że zapewne dotyczy BMW to można się domyślać.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Jeśli to był zakup od osoby prywatnej osobiście to zwrot jest możliwy tylko jeśli on się na to zgodzi. Nie ma terminów. Zawsze możesz reklamować z tyt rękojmi o ile nie została wyłączona w umowie.

Co to za samochód, rok, przebieg, to ma duże znaczenie. Druga kwestia jest taka, że fakt iż wada występuje tylko na zimnym silniku o niczym nie świadczy, masz prawo żądać sprawdzenia przed zakupowego „na zimnym”, a tego nie wykonano. Zapewne potwierdzono tez że znasz stan techniczny pojazdu. Jeśli jest to zużycie eksploatacyjne to tym bardziej nie ma na co liczyć.

Ostatnia edycja:
royalshake napisał:
Dzień dobry.
Kupiłam używane auto od osoby prywatnej (która jednak handluje samochodami). Na drugi dzień wystąpiła wada, o której sprzedawca nie poinformował. Wada występuje na zimnym silniku, nie było opcji jej sprawdzić czy dojrzeć. Jest to taka wada, która nie powstałaby z dnia na dzień, sprzedawca musiał o tym wiedzieć. Na razie udaje głupiego. Jutro chce czytać historię błędów z kluczyka i przedstawić mu, że jednak wiedział o tym, co się dzieje z autem. Jakie mam prawa, czy mogę w ogóle coś od niego wyegzekwować (koszty naprawy) lub po prostu zwrócić auto? Jeśli tak, to w jakim terminie.

Umowa "na niemca" czy sprzedający jest w papierach?
Jeżeli jest możliwość odczytania historii błędów i dowodu, że były kasowane w czasie, gdy pojazd był własnością sprzedającego, jest szansa.

Rok, przebieg, marka, model, cena?
Czy cena zakupu jak się ma do cen tego rocznika i wersji? Min, max, średnia?

Powrót