Kupno domu na 2 raty

• Autor wątku Autor wątku lomaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lomaga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, pytanie mam odnośnie zakupu nieruchomości a konkretnie domu jednorodzinnego. Cena budynku wraz z działką to 500 tys. I teraz czy można oczywiście po umówieniu się ze sprzedawcą podzielić tą kwotę na 2 raty. Teraz załóżmy 260 tyś i zapis że w ciągu roku brakujące 240 tys zostanie zapłacone. Nie chcę wchodzić w uklady z bankami, a mam możliwość dofinansowania do zakupu mieszkania z pracy w kwocie około 70 tys. I wlaśnie na te pieniądze czeka się około roku, a wniosek sklada sie na podstawie wlaśnie umowy przedwstępnej zakupu nieruchomości.

Oczywiście, że można. Pytanie podstawowe, to czy sprzedający się na to zgodzi? Bo dom przestanie być jego, dostanie 260 tys. zł, a po roku może nie dostać reszty.

Umowa przedwstepna to jedno. mozna ja podpisac a w niej zawrzec ze dom kupisz za rok. i wtedy zapłacisz sprzedajacemu całośc i wtedy przeniesiecie własnosc.

Czyli umowa przedwstępna , zaliczka i określenie że w ciagu 365 dni pełna platność i zmiana właściciela? Jeśli na wariant z dwoma ratami nie zgodziłby się sprzedawca a bardziej na ten z pełną płatnością

Bardziej finalizację umowy zapewnia zadatek niż zaliczka. Zaliczka w żaden sposób ciebie nie zabezpiecza przed rozmyśleniem się sprzedającego.

lomaga napisał:
Czyli umowa przedwstępna , zaliczka i określenie że w ciagu 365 dni pełna platność i zmiana właściciela? Jeśli na wariant z dwoma ratami nie zgodziłby się sprzedawca a bardziej na ten z pełną płatnością

Pytanie kolejne, kiedy ma być wydanie nieruchomości? Teraz czy dopiero za rok, po zapłacie całości?

Przy zaliczce sprzedającemu bardzo łatwo może przyjść do głowy możliwość rezygnacji ze sprzedaży. Z zadatkiem musiałby jednak ponieść koszty finansowe. Tak samo działa to w drugą stronę. Będziesz tam pomieszkiwał pół roku a potem nagle się decydujesz że tego mieszkania nie kupujesz. A sprzedający zostaje na lodzie. Odpowiedni zadatek zawsze bardziej mobilizuje obie strony do dotrzymania umowy przedwstępnej.

Powrót