kupno działki z majątku odrębnego

• Autor wątku Autor wątku striped
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

striped

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Oszczędzałam na działkę, którą chciałam zakupić jeszcze przed zawarciem związku małżeńskiego (żeby należała tylko do mojego majątku) , jednak nie zdążyłam.
Jeżeli kupię ją teraz już po ślubie ze środków pochodzących z majątku odrębnego - to jest oszczędności, które zgromadziłam do czasu zawarcia związku małżeńskiego to jak udowodnię w razie ewentualnego rozwodu, że działka należy tylko do mnie, pomimo nabycia nieruchomości po ślubie? Oczywiście akt notarialny podpisuję sama i będę wpisana jedynym właścicielem.
Czy taki zapis w akcie notarialnym będzie wystarczający, że kupuję działkę ze środków z majątku odrębnego? Czy potrzebne będzie dodatkowo zaświadczenie banku o stanie zgromadzonych środków na koncie przed zawarciem małżeństwa?

Czy nie pewniejszym, ale droższym jednak rozwiązaniem jest podarowanie pieniędzy matce, która kupuje działkę i daje mi w darowiznie?

Dziękuję za opinie.

W tym przypadku do aktu notarialnego musiałby stanać mąż i złożyć oświadczenie, że środki na nabycie tej nieruchomości pochodzą z pani majątku osobistego. Jeśli w danej chwili nie może stanąć do aktu to notariusz może sporządzić tzw. Potwierdzenie czynnosci, w ktorym maz złoży w/w oświadczenie.

striped napisał:
Czy taki zapis w akcie notarialnym będzie wystarczający, że kupuję działkę ze środków z majątku odrębnego?
Tak, konieczna wzmianka.
striped napisał:
Czy potrzebne będzie dodatkowo zaświadczenie banku o stanie zgromadzonych środków na koncie przed zawarciem małżeństwa?
Z ostrożności nie zaszkodzi.
striped napisał:
Czy nie pewniejszym, ale droższym jednak rozwiązaniem jest podarowanie pieniędzy matce, która kupuje działkę i daje mi w darowiznie?
Nie trzeba kombinować. Przepisy są jednoznaczne.

Powrót