Kupno felg niby z czujnikami poza allegro - oszustwo

• Autor wątku Autor wątku Marcin47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin47

Witam. Kupiłem felgi aluminiowe ze starymi oponami za 1200 + 60zł wysyłka za pobraniem. Miały być z czujnikami ciśnienia, a okazało się na wulkanizacji, po ściągnięciu opon że mają zwykłe wentyle. Sprawdzanie kosztowało mnie 20zł, ale na to paragonu nie mam. Przesyła przyszła jak wspomniałem za pobraniem i nie było w środku żadnego paragonu ani faktury, a zakupy odbyły się tak, że zadzwoniłem zapytać o te felgi i mówię że pytałem przez meila już czy są czujniki i dostałem już wcześniej odpowiedź ma e-meil* że tak i zapytałem o stan felg, na to dostałem odpowiedź że felgi są w bardzo dobrym stanie i proszono mnie o adres i poinformowano że wysyłka odbędzie się z pobraniem i już zdejmuje tą aukcję z allegro. Trochę mnie to zastanowiło, ale pomyślałem że chce zaoszczędzić na prowizji. Jak się później okazało kryło się za tym coś więcej. Dzwoniłem poinformować że nie ma tych czujników i jak tylko coś się odezwałem, to zostawałem przekrzykiwany żeby mu nie przerywać i szef tej firmy mówił mi że informował mnie o tym że on nie wie czy te czujniki są czy nie, ale przecież ja z nim ani razu nie gadałem, tylko ten e-mail mi wysłał, a rozmawiałem wcześniej z panią sekretarką. Na koniec się rozłączył. Niepoważne. Ja byłem bardzo spokojny. Kazano mi odesłać te felgi na swój koszt, a oni zwrócą koszt tylko tych felg, nie zwracając mi kosztów wysyłki do nich i tych 60zł do mnie.
Normalny człowiek by przeprosił, zamówił kuriera i oddał pieniądze + 20zł za to sprawdzanie na wulkanizacji. Przecież ja mu nic złego nie zrobiłem i to nie przyjemniość dla mnie tracić czas.

Zrobiłem duży błąd że nie kupiłem tego przez allegro, ale teraz to nie ma co żałować. Sytuacja jest nieco inna i tyle.
Czy zgłosić oszustwo na policję i nic im nie odsyłać?

Proszę o radę. Dzięki.

*Zadałem pytanie przez "Pytanie do sprzedającego":
witam, czy są czujniki w środku?

marcin

Odpowiedź:
Witam tak są pozdrawiam

Xxxx-Xxxxxx (cenzura)

Edit: Mam link do aukcji, skasowałem go stąd, bo to niejako dane osobowe? W każym razie mam wszystkie dane firmy.

Ostatnia edycja:
Zamówienie zostało złożone przez telefon 25.11.2105 i aukcja została wtedy zdjęta. Paczka kurierska przyszła o ile dobrze pamiętam 27.11.2015. Dzisiaj sprawdziłem felgi i zgłosiłem problem telefonicznie.
Jestem konsumentem, a sprzedawca przedsiębiorcą który nie dołączył paragonu do paczki.

Wątpię czy doszło tu do oszustwa - bo kupujący chce przyjąć zwrot.
Ja bym dokonał zwrotu na zasadzie ustawy o prawach konsumenta.
W oświadczeniu podał całą kwotę. Nie podlega zwrotowi koszt wysyłki celem zwrotu.
Później wysłałem wezwanie do zapłaty, a międzyczasie wyrabiając sobie profil zaufany i konto na e-sad.gov.pl
Potem pozew i do komornika.
Ponadto opisałeś wykroczenie skarbowe (brak paragonu), które bym zgłosił do US

Pan_robotnik napisał:
Wątpię czy doszło tu do oszustwa - bo kupujący chce przyjąć zwrot.
Do czego więc doszło? Mam ten email z odpowiedzią dot. czujników jak wyżej.
Ja bym dokonał zwrotu na zasadzie ustawy o prawach konsumenta.
W oświadczeniu podał całą kwotę. Nie podlega zwrotowi koszt wysyłki celem zwrotu.
Czyli 1260zł? Jestem pewien że odda 1200, albo nic.

Natomiast rozumiem że dochodzić mogę później kosztów wysyłki którą poniosłem ja i kosztów wulkanizacji?
Wysyłka dla mnie to może być spory koszt, bo to całe koła. Ciekawe czy zwrot rzeczywiście przyjmą, bo żadnego numeru zamówienia, ani faktury nie mam.

Szef tej firmy jest bardzo niedojrzały. Jak coś zaczynam mówić to on zaczyna mówić i to takie coś bez sensu żeby gadać, ja czekam aż skończy i później nie powiem nawet dwóch słów, a on znowu gada. Mówi żeby mu nie przerywać, a jak mu się przedrzeźnianie znudziło, to się rozłączył. Mogą nie oddać pieniędzy.

Ostatnia edycja:
Czy ja w ogóle mogę zwrócić towar bez dowodu zakupu? Nie wysłał go. Nie informowałem go o tym, bo się zaczoł drzeć i nie dał mi nic powiedzieć.

Ostatnia edycja:
Czy on miał obowiązek wystawić fakturę w dniu zamówienia 26.11.2015.Czy może to zrobić dopiero jak dostanie pieniądze z pobrania?

loco1 napisał:
"*wykroczenie skarbowe (brak paragonu), "

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Na podstawie rozporządzenia?????
Przy tej sprzedaży nie ma żadnego zwolnienia od stosowania kasy
§ 4. ust. 1
g) części i akcesoriów do pojazdów silnikowych (z wyłączeniem motocykli), gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 29.32.30.0)

Powinien zewidencjonować jak mu pieniądze z pobrania przyjdą. Ci wszyscy co wydają paragony wcześniej łamią prawo.

eee
ja zawsze jak zamawiam to dostaje fakturę paragon już z zamówieniem. płatność chyba nie ma nic do rzeczy.
przecież nie raz wystawiają faktur płatne np do końca miesiąca.

Ma obowiązek wręczyć paragon kupującemu. A jak tam Twój paragon - został Ci już wręczony?

Nie. Na razie go o tym nie informuję że paragonu nie było. Czekam na koniec tych ustawowych bodajrze 14 dni, wtedy odeślę. Bo jak rzeczywiście tego nie zewidencjonował, to mam jakąś dźwignię żeby oddał za koszty wysyłek, a jak nic nie odda, to nawet lepiej, bo nie muszę się bawić w sprawy cywilne, tylko policja się tym zajmie.

Wg mnie to też nie jest oszustwo - choć jako oszukany możesz się czuć.

Już nie wnikam, ważne że według policji będzie to oszustwo. Spokojnie powinni to przyjąć, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Jeden z przykładów, dostałem kiedyś telefon inny niż zamówiłem. Zgłoszenie przyjęte, oszustwo. Pieniądze oddane przez sprzedawcę.

Ostatnia edycja:
Wysłełm mu wiadomość żeby wysłał mi tą fakturę na email i wysłał, ale z dzisiajszą datą? Mógł tak zrobić? Widziałem że tak zrobi...

Oddzielnie fakturę wystawił na felgi, a oddzielnie na wysyłkę.
Skoro ma zarejsetrowaną firmę, wrzuca na publiczny portal, to dane tej firmy są też publiczne. Więc podaję. To jest ta aukcja.
O czujnikach że są informawał przez email i to mam zapisane.
http://allegro.pl/kola-alufelgi-16-nissan-6-5jx16-et40-5x114-3-i5809261986.html

44f8e664d627611e.png

a9d9c10480c7057e.png

Ostatnia edycja:
Dwie faktury dlatego - że mamy dwie odrębne operacje: oVAtowaną wysyłkę ("normalna" faktura z VATem) i sprzedaż VAT-MARŻA na towary używane (bez wykazywania VATu).
Czas na wystawienie faktury jest do 15-go dnia następnego miesiąca - czyli w tym przypadku do 15-go grudnia. Zmieścił się.

Czyli może ewidencjonować wstecz inaczej niż napisaliście. Szkoda że wczesniej tego nikt nie napisał. Nie naciskał bym go na tą fakturę. Felgi odesłałem. Teraz nie odda mi pieniędzy.

Ostatnia edycja:
Ma czas na wystawienie faktury do 15-go.
Czas na nabicie na kasę fiskalna to co innego - i tu wystawienie faktury nic nie zmienia.
Ciekawy czy to nabił na kasę?

Powrót