Kupno felg niby z czujnikami poza allegro - oszustwo

• Autor wątku Autor wątku Marcin47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wysłałem do niego koła. 09.12.2015 zlecenie (12 dni od odbioru), a kurier odebrał 10.12.2015 (13 dni). Odesłałem mu na adres co był na allegro i na fakturze. Nie zauważyłem że z innego wysyłał. Kurier się ze mną skontaktował przedwczoraj żę błędny adres i dopłaciłęm i zmieniłem adres jak paczka była w drodze. Doszły mu dzisiaj koła.

Wysłał mi wiadomość:
Kola doszły. Proszę odesłać odesłać oryginał faktur lub podpisaną korektę. Pieniądze przelejemy po otrzymaniu faktur.
zwrot jest do 14 dni a nie po 22 dniach. Tak jak już wspomniałam Proszę o odesłanie oryginałów lub podpisanej korekty. Pozdrawiam,

Co zrobić? Dodam że faktury doszły jak już koła zostały wysłane. Wysłałem mu wydruki z tego co mi wysłał, co widzieliście.

Ostatnia edycja:
Reklamowałem to w połowie grudnia. Oddał 1200zł bez wysyłek. Dodam że jeszcze plus to co na piśmie zapłaciłem 30, albo 40, za przeadresowanie, bo koła były wysłane na adres z faktur i allegro, a nie na adres z którego zostały wysłane. To chyba już moja wina, prawda?

Nie oddał za wysyłki, a oddałem to z tytuł reklamacji. Powinien oddać, czy nie? Jest jakiś art. na to?
bacbc82c97b08.jpg

Do reklamacji się nie odniósł. Tylko oddał 1200. Jestem stratny przez oszusta na ok. 150zł i zmarnowany czas.

Ostatnia edycja:
kc art. 566
§ 1. Jeżeli z powodu wady fizycznej rzeczy sprzedanej kupujący złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny, może on żądać naprawienia szkody, którą poniósł przez to, że zawarł umowę, nie wiedząc o istnieniu wady, choćby szkoda była następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności, a w szczególności może żądać zwrotu kosztów zawarcia umowy, kosztów odebrania, przewozu, przechowania i ubezpieczenia rzeczy oraz zwrotu dokonanych nakładów w takim zakresie, w jakim nie odniósł korzyści z tych nakładów. Nie uchybia to przepisom o obowiązku naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Tylko, jak widać na zdjęciu, ja nie odstąpiłem od umowy, tylko reklamowałem z tytułu rękojmi. Chociaż w treści z drugiej strony napisałem że odstępuję od umowy sprzedaży...

Powrót