Kupno Firmy

• Autor wątku Autor wątku martink
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martink

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam, mam pytanie moja znajoma ma firme od ponad roku w branży tej samej co ja, nie ma długów ale mimo to chce ją zlikwidować, czy moge kupić od niej ta firmę i przepisać na siebie ?? jeśli tak to jak to zrobić ? nadmienie iz zależy mi historia do kredytu inwestycyjnego,pozdrawiam

A co to za firma?
Spółka czy osoba fizyczna prowadząca działalność

witam, ta firma to osoba fizyczna,pozdrawiam

Czyli chcesz nabyć przedsiębiorstwo w rozumieniu 55indeks1 kc.
Zapoznaj się z przepisami art 55indeks1 i nast. kc.
Jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości to zapytaj.

Witam

Pracuje w sklepie z artykułami metalowymi , firma jednoosobowa zadłużona.
A więc tak właścicielka firmy wzięła dotacje z urzędu pracy ale okazało się że musi ją zwrócić , 15tyś z UP zostało rozłożone na raty które co miesiąc spłąca.Ja jestem pracownikiem firmy która poza tym ma dług u dostawców mniej więcej w wysokosci 20tyś zł.Teraz tak dogadałem się z włascicielką że odkupie od nią firmę przejmę całość towaru ze sklepu która jest mniejsza niż dług firmy , zaś ona dalej będzie sobie spłacać UP.Jak to moge zrobić jak prawnie to wygląda z zamknięciem jej działalności i otwarcie mojej.
Jest jeszcze firmowe auto i laptop który też zabiera ze sobą .
Proszę o pomoc jak ugryźć tą sprawę .Właścicielka chce żebym najpierw dał kase żeby zapłacić długi po czym ona likwiduje firmę i jak przejmuje majątek firmy prócz długu z UP który płaci sama , samochodu firmowego i laptopa.Jak mogę się zabezpieczyć żeby nie było tak że zapłacę długi a ona wtedy mnie zwolni i ma długi z głowy a ja zostanę na lodzi.

Proszę o pomoc Artur

Powrót