kupno "kradzionego" samochodu

• Autor wątku Autor wątku adamsson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamsson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, nie wiem czy moj przypadek podlega pod prawo karne, ale tak mi sie wydaje, jak by co prosze o przeniesienie do odpowiedniego dzialu.

Mam taki problem: Kupilem samochod w komisie. Osoba ktora Wstawila ten pojazd do komisu byle jednym z dwojga wspolwlascicieli auta. W dowodzie mam wpisana adnotacje ze I wspolwlasciciel zmarl w 1999r. Na dokumentach z komisu widnieja tylko dane zyjacego wspolwlasciciela. Jak chcialem przerejestrowac samochod na siebie, Pani w Urzedzie Komunikacji powiedziala mi ze musze przedstawic dokument ze osoba oddajaca auto do komisu nabyla prawo do calosci pojazdu (np postanowienie z sadu o spadku, lub umowe kupna(darowizny) na rzecz tej osoby), i ze bez tego dokumentu to jest tak jak bym kupil pol kradzionego samochodu.

Co jak ta osoba nie ma takiego dokumentu?
A wlasciciel komisu nie bedzie chcial oddac mi pieniedzy i anulowac umowy?
Czy to moze podchodzic pod paserstwo? Nawet jak nie wiedzial o tym?
Co moge zrobic zeby odzyskac swoje pieniadze??

jeżeli samochód nie był kradziony....

to powództwo o ustalenie z art. 169 kc...
jeżeli właściciel komisu nie będzie chciał anulować umowy, to trzeba mu zagrozić, że poniesie koszty procesu w tej sprawie....
pozwać nalezy poprzedniego właścieciela...

Rozmawialem dzisiaj z Panem ktory wstawil ten samochod do komisu, powiedzial ze prawo do samochodu nabyla jego zona (po swoim ojcu). Nie pisali zadnej umowy bo nie wiedzieli ze takie cos bedzie potrzebne.

Czy jak by teraz spisali umowe darowizny z data przed wstawieniem do komisu to wystarczy?
Czy taka umowa musi byc jakos poswiadczona?
Czy cos jeszcze innego bede potrzebowal??

skoro żona nabyła po ojcu, to niech przedstawi postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku (ją tez do urzedu trzeba zanieść) i dokona z panem nowej umowy sprzedaży i tyle...
skoro nie było przejścia własności wcześniej, to można to zrobić ponownie....bez żadnej daty wcześniejszej, tylko z datą właściwą

Powrót