Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam chciałbym zapytać jak mogę rozwiązać umowę-kupna sprzedaż ponieważ zakupiłam microcar na 16 letniego syna i przerejstrowałam w wydziale komunikacji i okazało się,że silnik jest zepsuty. Sprzedający chce oddać pieniądze i żeby spisać nową umowę. Proszę o informację czy mogę spisać taką umowę z sprzedającym bez zgody sądu. Proszę o pilną odpowiedź.
W takim przypadku składa się oświadczenie o odstąpieniu od umowy ze względu na wady istotne (w ramach prawa rękojmi gdy kupujący nie miał statusu konsumenta) lub ze względu na niezgodność z umową (w ramach uprawnień konsumenta gdy kupujący miał status konsumenta) . Nie zawiera się nowej umowy o 'zwrotne przeniesienie' własności rzeczy.
Przy założeniu, że pojazd został zarejestrowany na małoletniego trzeba złożenie jednego z w/w oświadczeń rozważyć w kontekście zarządu majątkiem dziecka a dokładnie co do tego czy jest czynność przekraczająca zwykły zarząd (wymagana zgoda sądu) czy też nie (wtedy wystarczy zgodna wola rodziców posiadających władzę rodzicielską co do tego). Przepisy nie określają czym są czynności przekraczające zwykły zarząd ale biorąc pod uwagę, że nie mamy do czynienia z nieruchomością, spadkiem czy też obciążeniem majątku dziecka to zgoda sądu nie będzie potrzebna. Jest jeszcze jeden aspekt sprawy czyli urzędowego kwestionowania takiej umowy przy ponownym zarejestrowaniu przez byłego właściciela. Biorąc pod uwagę ten kontekst może najlepszym rozwiązaniem byłoby wcześniejsze uzyskanie informacji o przyjętej praktyce w danym urzędzie co do 'honorowania' takich oświadczeń. Pozwoli to zaoszczędzić czas na potencjalnych odwołaniach. Jak pisałem wyżej westia czynności zwykłego zarządu nie jest ściśle uregulowana przez co urząd może 'forować' własną interpretację tego co 'uznaje' a co nie za zwykły zarząd. Jest to w tej sytuacji szczególnie ważne ponieważ czynność przekraczająca zwykły zarząd podjęta bez zgody sądu jest nieważna z mocy prawa.