Kupno mieszkania za dużo niższą cenę niż wartość rynkowa

• Autor wątku Autor wątku Alice772
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alice772

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mamy z partnerem niezbyt ciekawą sytuację mieszkaniową. Jego ciotka jest właścicielką małego mieszkania, które jest w stanie nam odstąpić w zamian za pieniądze, których aktualnie potrzebuje. Chce abyśmy kupili od niej to mieszkanie za 25 tyś zł. Cena jest bardzo niska, a wartość rynkowa tej nieruchomości to około 90tyś zł. Mieszkanie jest do remontu. Wydaje mi się, że w tym przypadku Urząd Skarbowy będzie nam robił problemy za rzekome zaniżenie ceny. Co w tym wypadku zrobić? Jeżeli dojdzie do transakcji, jak później uargumentować to? Czy fakt, że jest to osoba z rodziny, która chciała podarować nam to mieszkanie będzie coś znaczył? Dodam, że darowizna nie wchodzi w grę, ze względu na to, że ciotka ma dzieci, które są z nią w konflikcie, nie opiekują się nią itd. a nie chce, by domagali się od nas zachowku po jej śmierci.

Podatek i opłaty i tak płaci się od rynkowej wartości nieruchomości więc nie ma co tu argumentować.
Samo kupno za niską cenę nie jest zabronione.

Kup, przed remontem porób zdjęcia przed remontem, zaznacz w umowie, że mieszkanie jest do remontu i czekaj, jak Cię US wezwie. Ma na to 5 lat. Jak u notariusza cena przejdzie, to jest taka luka, że i tak nie możesz od razu płacić podatku, musisz czekać, aż Urząd skontroluje i dorzuci odsetki. Cena zakupu, a wartość to dla US odrębne rzeczy, płacisz podatek od wartości, ale warto się na to przygotować, aby wyliczyli oczywiście realny. bo zrobisz remont i będzie pozamiatane. Może być tez taka sytusacja, że akurat nie sprawdzą tej transakcji i zostanie tylko podatek naliczony i odprowadzony przez notariusza. Ja kupowałem od matki i wcale nie zaniżyłem wartości, bo chodziło o wykorzystanie mieszkaniowej premii gwarancyjnej z książeczki, to po 4,5 latach się odezwali, ja nie miałem dokumentacji, wpakowałem kupę kasy w remont za który potem zapłaciłem podatek. Ale, życie.

Powrót