Kupno motocykla

• Autor wątku Autor wątku tomtomtom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomtomtom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przejde odrazu do rzeczy a mianowicie dwa miesiące temu kupiłem motocykl od firmy zajmującej sie sprzedażą motocykli sprowadzanych z niemiec to ta firma:http://www.promex.rybnik.pl/ Sprzedający zapewniał mnie że motocykl jest w 100% bezwypadkowy i jego stan techniczny jest idealny, ale okazuje sie że tak niejest ma wady ukryte które na miejscu niemogłem sprawdzić gdyż niejeździłem motocyklem bo było zimno i padał deszcz, moto mi dostarczono i dopiero po rejestracji zacząłem nim jeździć no i wyszło że jest krzywe, źle się prowadzi. Czy w takiej sytuacji jest jakaś możliwość oddania go tej firmie po cenie zakupu. Pozdrawiam Paweł.

Art. 556
§ 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu ZAPEWNIŁ kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
I tu przydałby się świadek!

Art. 560
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Powrót